Stora heroinbeslag utanför Östafrika

NAIROBI Vattnen utanför Östafrika har blivit viktig smuggelväg för narkotika. Rekordbeslag på över 1,5 ton heroin har gjorts hittills i år av krigsfartyg i en internationell patrulleringsinsats för sjösäkerhet och mot terror och smuggling.

Senast i midsommarhelgen beslagtog besättningen på australienska marinfartyget HMAS Newcastle hela 581 kilo heroin på en statslös båt utanför östra Afrikas kust.

Newcastle har hittills varit inblandad i fem olika beslag av över 1,3 ton heroin i operation Manitou, det största beslaget var på 724 kilo. På ett par månader har fartygen från Australien, Nya Zeeland, Storbritannien och Frankrike gjort mycket stora heroinbeslag. Hittills i år totalt 1 562 kilo – narkotikan är av ”hög renhetsgrad” och värd över nio miljarder kronor i missbrukarled.

D410-CMFlogLänderna ingår i den 30 länder stora styrkan Combined Maritime Forces (CMF) som patrullerar 2,5 miljoner kvadratmil hav i Indiska Oceanen, särskilt Adenviken och utanför Östra Afrika. Avsikten är att säkra sjösäkerhet i området och bekämpa piratverksamhet, terrorism och narkotikasmuggling.

– Att stoppa finansiering till terroristorganisationer är nyckeln till att uppnå sjöfartsskydd och narkotikabeslag spela en viktig roll i detta, säger Dominic MacNamara, kommendör på HMAS Newcastle, i ett uttalande.

Heroinbeslag utlagd på däcket till Her Majesty’s Australian Ship (HMAS) Newcastle. Foto: CMF
Heroinbeslag utlagt på däcket till Hennes Majestät Australienska skeppet (HMAS) Newcastle. Foto: CMF

Eftersom drogerna beslagtas på internationellt vatten och båtarna ofta är utan registrering, så görs inga gripanden. Istället förstörs narkotikan och dumpas överbord och smuggelbåtarnas besättning släpps, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Indiska Oceanen och Arabiska sjön. Karta: Google Map
Karta: Google Map

Denna nya södra smuggelväg av heroin – kallad Smack Track – går från opiumodlingar i Afghanistan via Iran, Pakistan och över Indiska Oceanen till Östafrika, och är en alternativ smuggelväg till de traditionella rutterna som går via Centralasien och Balkan.

Avslöjandet om södra rutten gjordes 2010 när en mindre mängd heroin togs i norra Tanzania. Sedan dess har smugglingen snabbt ökat, ifjol togs nära fyra ton heroin av krigsfartyg i internationella operationen (dubblering mot året före). I april i år gjordes rekordbeslag på över ett ton heroin på en segelbåt utanför Kenya och Tanzania. Gömt i påsar under en last av cement. Drugnews har även rapporterat om tidigare stora beslag i CMF-samarbetet.

Enligt Kenyas antinarkotikachef, Hamisi Massa, så har Östafrika blivit en ”viktig transitled” för heroin på väg från Afganistan till heroinmissbrukare i Europa och USA.

Annonser