Fler väljer alkoholfritt öl

Svenskarnas intresse för alkoholfritt öl är numer rekordstort, enligt en enkät från Carlsberg. Nya ölsorter har ökat kraftigt senare åren. Många anser dock att utbudet av alkoholfritt borde vara större på krogen.

Det är Sifo som på bryggerijättens uppdrag frågat drygt ett tusen personer i åldrarna 20-79 år. Över hälften (62 procent) är intresserade av öl och intresset för alkoholfritt ökar snabbt.
Nära var tredje tillfrågad (29 procent) dricker alkoholfri öl minst några gånger per år.

– Vi var tidigt ute med att introducera alkoholfritt öl i Sverige och under senare år har intresset fullkomligen exploderat. Vi märker också att allt fler väljer alkoholfritt eller alkoholsvagt öl vid andra tillfällen än då de inte får dricka alkohol, till exempel vid en middagsbjudning, säger Henric Byström, kommunikationschef på Carlsberg Sverige, i ett pressmeddelande.

Var tredje tillfrågad dricker mindre alkohol än för ett par år sedan. Sex av tio kan tänka sig att dricka alkoholsvag öl på restaurang, men bara fem procent anser att alkoholfria utbudet där är bra.

Mer nöjd är man med utbudet av alkoholsvag öl i lokala matbutiker, var fjärde anser att det blivit bättre. Smaken är viktigast när det gäller valet av öl.

En majoritet svenskar (63 proc.) kan erbjuda alkoholfria alternativ hemma när de bjuder på middag, enligt undersökningen.

Topplista då man helst dricker alkoholfri öl:
Under middag med partner eller på dejt (uppger 31 procent). På fest (28 procent). På krogen (26 proc.). Hemmakväll med kompisar (22 proc.). När man ser på tv (21 proc.). Efter träning (9 proc.). 34 procent kan inte tänka sig dricka alkoholfri öl, enligt enkäten ”Dryckeskollen”.

Annonser