Vinhandlare bötfälls för näthandel

En vinhandlare som sålt dyra viner från Österrike direkt till privatpersoner döms av Stockholms tingsrätt till villkorlig dom och böter för olovlig alkoholförsäljning. Han ska även betala en hög företagsbot. /IOGT-NTO: reglerna måste förtydligas.

Fallet fick stor uppmärksamhet förra våren då polisen på åklagares uppmaning gjorde razzia på mannens kontor i Stockholm, där exklusivt ekologiskt vin från Österrike fanns. Cirka 200 flaskor beslagtogs och förverkades senare.

POLISRAZZIAN mot nätvinhandlaren i mars 2014. Foto: Peder Molin
POLISRAZZIA mot nätvinhandlaren i mars 2014. Foto: Peder Molin

Hans företag misstänktes enligt åtalet ha sålt vin via hemsidan HandlaVin för nära en kvarts miljon kronor 2011 till mars 2014. Det var otillåten distanshandel med alkoholförsäljning i Sverige till svenska kunder, menade åklagare Jonas Svanfeldt som åtalade för grovt brott mot alkohollagen.

Stockholm tingsrätt dömde i onsdags den 41-årige mannen till olovlig försäljning av alkohol av normalgraden till villkorlig dom och 200 dagsböter á 50 kronor. Han ska dessutom tillsammans med sin far (som satt i styrelsen för handelsbolaget) solidariskt betala 100 000 kronor i företagsböter.

Tingsrätten menar att det är klart att Systembolaget har ensamrätt på alkoholförsäljning. Medan vinhandlaren menar att verksamheten var laglig och att företaget var registrerat hos Skatteverket och han trodde att verksamheten därmed var godkänd.
– Det var en hobbyverksamhet och jag har inte tjänat en krona efter betalat alkoholskatter, moms och leverantörer. Hur ska jag ha koll på vad som gäller om inte ens tillsynsmyndigheter och politiker vet det, säger tidigare vinhandlaren Peder Molin till Drugnews.

Att han inte döms för grovt brott motiverar domstolen med att han saknat uppsåt, utan varit oaktsam. Och han har inte sålt till minderåriga kunder.

Foto: Handla.seNu ska han fundera en tid med sin advokat om domen ska överklagas. Han tycker böterna och företagsboten är för höga och reglerna för näthandel är otydliga.
– Jag vet inte om jag orkar, jag har mått dåligt. Men att jag sålt dyra viner till entusiaster har inte hotat folkhälsan, det är värre när Systembolaget säljer mängder av vinboxar då. Och domen påverkar inte de stora näthandlarna av alkohol som kan fortsätta, säger Molin som idag helt bytt bransch.

Molins försvarsadvokat:
– Vi måste smälta det här, hade hoppats på frikännande. Men bra att han inte straffas med fängelse, säger advokat Henrik Nilsson till Drugnews.

Advokaten menar att processen varit ”spel för galleriet” och undrar vad samhället tjänat på detta.
– Min klient har varit en oberoende mellanhand, vilket tillåts enligt EU-rätten. Visst, hans företag borde inte varit avtalspart mellan kunderna och Österrike. Om man haft en postlåda i exempelvis Danmark, så skulle det inte gått till åtal, säger han.

Även åklagaren funderar på om han ska överklaga domen.
– Domen anger klart att det inte finns en EU-rättslig konflikt och att bara Systembolaget får bedriva alkoholförsäljning. Men jag anser det var grovt brott han begick, säger kammaråklagare Jonas Svanfeldt till Drugnews.

Det var IOGT-NTO som polisanmälde ett tiotal näthandlare av alkohol för några år sedan. Målen har dragit ut på tiden, Molins företag blev första åtalet. Molin säger att han ”inte är arg” på nykterhetsorganisationen, men att den borde ägna sig åt ”verkliga alkoholproblem i samhället”, såsom påverka ungas alkoholvanor.

IOGT-NTO menar i en kommentar till domen att lagstiftningen bör uppdateras med tydligare förbud mot kommersiell alkoholförmedling, då det idag finns en mängd nätbutiker och vinklubbar som bryter mot Systembolagets ensamrätt: ”Folkhälsoministern har nu chansen att lyckas där alliansen misslyckades”.

Annonser