Stort kokainbeslag på Azorerna

LISSABON-PARIS Portugisisk polis gjorde förra veckan ett rekordbeslag av 1,2 ton kokain på en yacht i ögruppen Azorerna. Detta efter tips från franska och brittiska utredare, uppger franska regeringen.

Tillslaget gjordes i onsdags kväll på en USA-flaggad båt i en hamn på ön Faial och är det största som någonsin gjorts i ögruppen i Atlanten. Fyra serber och en tysk medborgare i åldrarna 29 till 54 år greps, rapporterar AFP.

Franska finansministeriet uppgav i lördags att operationen var resultatet av ett samarbete mellan franska tullen och brittiska antibrottmyndigheten NCA och var ”riktat mot en serbisk kriminell grupp som misstänks för att smuggla kokain mellan Karibien och Europa”.

Kokainet på Azorerna, med ett gatuvärde på cirka 655 miljoner kronor, hittades i fyra gömställen i mitten av fartyget, enligt franska uttalandet.
Det fransk-brittiska rättssamarbetet har även tidigare gett resultat – i april upptäcktes två ton kokain på en bogserbåt i Skottland.

Narkotikabeslag på båtar som korsar Atlanten är inte ovanliga och även längst Portugals kust som utgör en maritim inkörsport för kokain till Europa.
I oktober hittades 600 kilo kokain på en båt söder om Portugal, två ukrainska medborgare greps. År 2010 beslagtog portugisiskt polis två ton av drogen i ett lager i Lissabon som hade anlänt med båt.

Portugals rekordbeslag hittills gjordes i november 2005 då 6,1 ton kokain hittades, även det i Lissabonområdet. Sex fransmän och en colombian greps då, enligt News24.

Annonser