Danska IOGT får stöd från Sverige

KÖPENHAMN Lilla IOGT Danmark hotas av nedläggning sedan Sundhetsstyrelsen halverat bidraget. Nu ger svenska systerorganisationen IOGT-NTO ett ekonomiskt lån för att starta ett danskt arbetsträningscenter.

IOGT Danmark – en mycket liten organisation med bara 120 medlemmar, varav knappt hälften är helnyktra, övriga är stödmedlemmar – har blivit av med driftsbidrag och fått andra bidrag nerdraget från 1,6 miljoner till 800 000 danska kronor. Resterande bidrag får inte användas till löner och administration.

Nu har de anställda sagts upp och verksamheten hotas, den består helt av rådgivning och hjälp till personer med beroende och deras anhöriga. Föreningen har sju avdelningar och 14 anställda, men en väl utbyggd verksamhet där ideella krafter också hjälper till.

Suzane Maslygan, IOGT Danmark
Suzane Maslygan, IOGT Danmark

– Vi har självhjälpsgrupper, barngrupper, ungdomsgrupper och familjegrupper. Vi vet inte vad som ska hända med alla som går i våra grupper om vi tvingas lägga ner, säger Suzan Maslygan, ordförande för IOGT Danmark till tidningen Accent.

Hon och en koordinator besökte i tisdags svenska IOGT-NTO och sökte stöd. Under besöket på Stora Essingen i Stockholm så blev det klart att IOGT-NTO går in med ett kortfristigt lån på en miljon kronor till i höst.

– Vi vill backa upp danska föreningen. Det finns en stark vilja hos dem att gå vidare, men det är ett mycket ansträngt läge och som drabbar verksamheten, säger Kjell-Ove Oscarsson, i förbundsstyrelsen för IOGT-NTO, till Drugnews.

Nu ska några fastigheter säljas i Danmark för att stärka föreningens ekonomi. Samtidigt ska man försöka starta en motsvarighet till ”Möjligheternas Hus” med arbetsträning och secondhandbutik, som finns i Skarpnäck och drivs av IOGT-NTO.

I Danmark var nykterhetsrörelsen förr större och hade över 100 000 medlemmar i början av förra seklet. Men den nyktra traditionen försvann när spritskatten år 1917 över en natt höjdes med 1100 procent och Danmark blev mer av ett ölland, enligt Kjell-Ove Oscarsson. Det finns en annan förening som har nykterhet som medlemslöfte, Danmarks Afholdsforening.

Annonser