Samarbetsavtal mot barnsexhandel

PHNOM PHEN Sverige och Kambodja ska från idag samarbeta mer mot gränsöverskridande brottslighet. Exempelvis sexuellt utnyttjande av kvinnor och barn, terrorism och narkotikabrott.

Inrikesminister Anders Ygeman och Kambodjas vice premiärminister Sar Kheng undertecknade i måndags ett samarbetsavtal för samarbete mellan ländernas brottsbekämpande myndigheter.

Anders Ygeman
Anders Ygeman

– Jag tror att avtalet kommer att utöka den information som vi kan få från Kambodja och hjälpa vårt rättssystem att bekämpa brott som svenska medborgare begår utanför Sverige, sade inrikesminister Anders Ygeman till TT.

Svenska regeringen ser det som viktigt att bättre kunna komma åt handel med barnsex och annan människohandel. En svensk man greps för några år sedan i huvudstaden Phnom Phen för sexuellt utnyttjande av barn.

Genom avtalet förbinder sig de båda länderna att samarbeta mot flera slag av grova brott, såsom barnsex, narkotikabrott, cyberbrott, penningtvätt och terrorism. Samarbetet handlar främst om informationsutbyte och eftersökning av efterlysta personer, samt expert- och erfarenhetsutbyte. Däremot omfattar avtalet inte rättsligt samarbete, såsom utlämning av brottslingar.

Sverige har sedan länge en polis i grannlandet Thailand som ansvarar för polissamarbetet mellan Sverige och Sydostasien.

Annonser