Storbanker bötfälls för penningtvätt

D382-FI-logga1Finansinspektionen bötfäller två svenska storbanker. Nordea har haft stora brister i arbetet att motverka penningtvätt och kritiseras hårdast. Medan Handelsbanken anses inte följt reglerna och får anmärkning.

Nordea får högsta straffavgiften på 50 miljoner kronor och en varning. Banken anses haft stora brister i att motverka penningtvätt – ”den som velat tvätt pengar eller finansiera terrorism” har kunnat göra det utan att banken haft möjlighet att upptäcka det, enligt Finansinspektionen. Banken har inte under flera år följt reglerna och inte gjort extra kontroll av högriskkunder.

Handelsbanken får en anmärkning och betala 35 miljoner i straffavgift för att inte ha följt reglerna, inte gjort riskbedömningar av alla kunder och deras system för att granska transaktioner har varit bristfälligt. Banken har därmed löpt risk att utnyttjas för otillåten verksamhet.

Båda bankerna har gått med på åtgärdsprogram (ex. få igång effektiva IT-system) för att kunna förebygga penningtvätt. FI kommer att följa upp att det sköts.

Även SEB och Swedbank har ingått i Finansinspektionens granskning, men klarar sig undan kritik. FI har gjort cirka 100 stickprov per bank och undersökt hur höga befattningshavare hanteras.

Över 100 miljarder kronor tvättas i Sverige varje år enligt Finansinspektionen.
Inrikesminister Anders Ygeman (S) tycker det är allvarligt att storbanker som Nordea inte lever upp till reglerna.
– Det är ju uppenbart att det finns risk att terrorism och grov organiserad brottslighet finansieras från Sverige, säger han till TT.

Annonser