Stora alkoholbeslag i Värmland

Tullen i Värmland har hittills i år beslagtagit mer alkohol än under hela fjolåret. I lördags stoppades två bilar med sprit och öl på väg till Norge.

Två personbilar hyrda i Sverige stoppades på eftermiddagen vid Koppom när de körde på småvägar mot gränsen. I bilarna hittades 940 liter starköl och 68 liter sprit med ursprung Polen. De två männen från Bosnien anhölls misstänkta för befattning med smuggelgods.

REKORDBESLAG I VÄRMLAND Mer öl och sprit  i år än under hela fjolåret. Foto: Tullverket
REKORDBESLAG I VÄRMLAND Mer öl och sprit i år än under hela fjolåret. Foto: Tullverket

Tullen i Värmland har hittills i år tagit mer öl och sprit än under hela fjolåret i området.
– Om det är ren slump eller ökad smuggling är svårt att säga. Men flera av transporterna har varit på väg till Norge där spriten är betydligt dyrare, stora förtjänster lockar, säger Roger Nilsson, gruppchef för kontrollenheten i Hån, till Drugnews.

Redan i slutet av mars hade fjolårets beslag på cirka 800 liter sprit och 10 600 liter öl slagits av tullen slagits, dessutom några hundra liter vin. I april gjordes större beslag i mitten av månaden och nu det i helgen.

Även Värmlandspolisen har tagit mer alkohol. Bara i Arvika över åtta kubikmeter öl värt flera hundra tusen kronor. Det har nu blivit utrymmesbrist i polisförråden i väntan på besked om beslagen ska förstöras eller lämnas tillbaka, rapporterar P4 Värmland.

Mycket sprit och öl som smugglas via Sverige till Norge kommer i trafiken från Polen. Det märks under våren i ökade beslag och omhändertagande av oskattad alkohol i fordon från färjor som angör skånska hamnar, berättar Sune Rydén, nationell alkoholspecialist på tullverket, för Drugnews.

Men det finns även de som åker ner till tyska gränsbutiker, handlar billigt och sedan fyller garaget hemma med alkohol och kör en del vidare till Norge.

Flera spritsmugglare som lyckas ta sig in i Sverige med lasten har istället fastnat vid svensk-norska gränsen i Svinesund. Efter flera stora beslag där tror Rydén att flera ligor nu flyttat passagen in i Norge mer norrut till några av de över 30 obevakade gränsövergångarna i Värmland.
Men även där är svenska tullen nu mer alert, stoppar rekordmycket alkohol och samarbetar dagligen med norska kollegor.

Annonser