Kokainlast på olyckskryssare

FLORENS Italienska kryssningsfartyget Costa Concordia, som gick på grund 2012, hade en stor last med kokain ombord på sin sista resa. Det uppger polisutredare som avlyssnat maffiamedlemmar i ´Ndrangheta.

Utredarna har kommit fram till det genom att avlyssna telefonsamtal mellan maffiabossar i organisationen.
”Samma fartyg som gjorde oss till åtlöje runt om i världen gav oss en blåsning också”, citeras bossen Michele Rossi ha sagt till en medhjälpare.

Narkotikan har dock inte hittats ombord på kryssningsfartyget som rätades upp efter grundstötningen och senare bogserade till Genua för att skrotas, rapporterar The Independent som hänvisar till La Repubblica.

Enligt poliskällor ska den kalabriska maffiaorganisationen, som styr en stor del av smugglingen till Europa från Latinamerika, även ha utnyttjat fartyg från rederierna MSC och Norwegian Cruise Lines. Troligen hade kokainet placerats på Costa Concordia utan rederiets och högre fartygsbefäls vetskap, men att någon eller några besättningsmedlemmar var inblandade, enligt utredarna som arbetar med åklagare i Florens.

Italienska maffian utnyttjar i hemlighet sjölinjer som går i Karibien och trafikerar hamnar i Sydamerika, USA och Europa för narkotikasmuggling, enligt internationella polisorgan. Den 11 mars i år hittades sju kilo kokain på kryssningsfartyget Norwegian Sun när det angjorde Tampa i Florida. Fem besättningsmedlemmar greps.

• Kryssningsfartyget Costa Concordia gick på grund natten till 13 januari 2012 nära ön Giglio, välte på sidan och 32 personer omkom. Kaptenen Francesco Schettino dömdes i februari till 16 års fängelse för vållande till annans död, enligt TT.

Annonser