Skärpt straff för supporters död

Fjolårets allsvenska fotbollsmatch i Helsingborg skakades av ett dödsfall. En Djurgårdssupporter slogs ner och föll så illa att han avled. Hovrätten i Skåne skärper nu straffet till tio månaders fängelse för den 29-årige gärningsmannen.

I övrigt fastställer hovrätten i Skåne och Blekinge tingsrättens dom för misshandel och vållande till annans död i samband med supporterbråket och skadestånd till nio anhöriga (på totalt 452 000 kronor).

Det var 30 mars ifjol som tragedin inträffade. Inför premiärmatchen var många supportar från båda lagen i rörelse i staden. Och mycket alkohol förtärdes framgår av förhörsprotokollen.

Vid Terasstrapporna på väg till Olympia-stadion stötte de två på varandra. Båda hade druckit. Efter lite tjafs utdelade 29-årige HIF-supportern ett kraftigt knytnävsslag i ansiktet på 43-årige DIF-supportern som föll till marken, slog i bakhuvudet och senare avled.

I Helsingborgs tingrätt var frågan om hur mycket slaget bidrog till dödsfallet. Rättsläkare kunde inte med säkerhet fastställa dödsorsaken. Offret var alkoholpåverkat, hade hjärtproblem och var överviktig, vilket ansågs komplicera bilden. Slaget ska dock ha ”satt igång den biologiska processen som lett till döden”.

Tingsrätten dömde mannen till åtta månaders fängelse. Både åklagare och 29-åringen överklagade.

I måndags skärpte hovrätten straffet till tio månaders fängelse. Domstolen anser inte att det finns tillräckliga skäl till att ge straffrabatt. Oklart om mannen riskerar förlora sitt jobb och hans anses inte frivilligt infunnit sig i tid till polisen, utan först dagen efter då skälig misstanke mot honom för inblandning fanns, enligt domen.

Åklagaren är nöjd med domen. Enligt försvarsadvokat Stefan Rosell har 29-åringen ännu inte beslutat om han ska överklaga.
– Nu får utslagen sjunka in ett tag. Vi har fyra veckor på oss att överklaga, säger han till TT.

Dödsfallet i Helsingborg följdes av en samhällsdebatt om idrottsvåld och alkoholens roll. En utredning presenterades i januari om hur en positiv supporterkultur kan stärkas. En studie där besökare på fotbollsmatcher kan få blåsa i promillemätare inleds under våren.

Annonser