Obama: legalisering inte lösningen

President Obama säger i en intervju att legalisering inte är en ”universallösning”. Han tycker även att ungdomar mer bör tänka på frågor om klimatet, jobben, krig och fred – inte marijuana.

I en intervju i veckan med Vice News talar amerikanske presidenten om inrikes- och utrikespolitik, global uppvärmning, terrorstater och legalisering av droger.

Vice News intervjun via Youtube, inslaget om droger börjar ca 14:30 min

Folk har i förväg fått mejla in frågor, de flesta handlar om marijuana. ”För unga människor, om du legaliserade marijuana, skulle det bli största delen av ditt politiska arv”, säger utfrågaren Shane Smith.

Barack Obama, som ifjol fick stor uppmärksamhet när han jämförde marijuanas farlighet med alkohol, undviker nu den bollen:
– Först av allt, frågan om marijuana, bör inte vara unga människors främsta prioritet… Utan tänka mer på klimatförändringar, jobb, krig och fred… Kanske långt ner sen kan de tänka på marijuana…

Han beklagar i stora drag USA:s höga fängelsekostnader med att låsa in icke våldsamma narkotikabrottslingar och straffpolitikens negativa inverkan för minoritetsgrupper. Noterar att fler både demokrater och konservativa republikaner numer ifrågasätter det systemet.

Att låsa in någon 20 år är förmodligen inte den bästa strategin, vi måste tänka om, säger Obama.

D252-US-Maya1Fyra delstater har legaliserat marijuana för försäljning och nöjesbruk, även huvudstaden har lättat på förbudet och ett 20-tal delstater tillåter marijuana som medicin. Några senatorer från båda partier föreslog nyligen regellättnader på federal nivå om ”medical marijuana”.

Presidenten försöker positionera sig utanför striden om att federalt lätta på narkotikaförbudet, men han vill inte heller ingripa mot delstaterna – trots att de bryter mot internationella FN-fördrag. Han verkar inte missnöjd med delstater som driver på. ”Vid en viss punkt när tillräckligt många delstater har avkriminaliserat, så kan ju kongressen omlista marijuana”, säger han i intervjun.

Han landar ändå i en mer restriktiv kommentar om drogmissbruk och legalisering.
”Vi kanske kan göra framsteg med avkriminalisering… Men jag säger alltid till människor, legalisering är inte ett universalmedel. Hur gör vi med metamfetamin, kokain, crack? Vad sägs om heroin? Det finns en legitim oro för de övergripande effekterna det har på samhället, särskilt utsatta delar av samhället. Drogmissbruk generellt, av lagliga och olagliga substanser, är ett problem”, säger president Obama till Vice News.

En ny justitieminister ska utses i USA efter Eric Holder. Loretta Lynch (dem) är nominerad av presidenten och utfrågades i senatens justitieutskott nyligen. Hon distanserade sig från Obamas marijuana-jämförelse ifjol med alkohol och vill absolut inte legalisera cannabis, enligt The Hill.

Annonser