Systembolaget ökar forskarstödet – igen

Systembolaget har beslutat att öka anslagen till alkoholforskning åter igen. Inför nästa år kommer sju miljoner kronor att fördelas.

Magdalena Gerger, vd Systembolaget.
Magdalena Gerger, vd Systembolaget.

Statligt ägda Systembolaget har sedan 1987 ekonomiskt stöttat alkoholforskning. Summan låg länge på tre miljoner kronor per år, men höjdes ifjol den minst fem miljoner kronor per år under tre år.

Nyligen beslutade detaljhandelsmonopolsets styrelse att inför 2016 ytterligare öka summan till sju miljoner kronor. Det berättade vd Magdalena Gerger på ett forskarseminarie om kvinnor och alkohol. Det behövs mer fakta och kunskap om alkohol för att kunna göra medvetna val.

– När vi höjde anslaget ifjol så var det många fler forskare som sökte. Systembolaget har bestämt att öka engagemanget i alkoholforskning, så därför ansåg styrelsen att det passade att höja igen, säger Björn Lundkvist, kommunikationsansvarig om forskning, till Drugnews.

Det är slutligen Systembolagets Alkoholforskningsråd med nio fristående ledamöter som avgör vilka forskningsprojekt som får pengar. I år fick ett 25-tal forskare projektanslag, projektstöden ligger oftast mellan 100 000 till 300 000 kronor. Så det är möjligt att fler kan få det framöver. Särskilt för forskare i början av karriären så kan anslaget vara viktigt, enligt Björn Lundkvist.

Vid sidan av att sälja alkohol med socialt ansvar och utan vinstsyfte så ingår i Systembolagets uppdrag att informera om dryckernas skaderisker. Bland annat genom informationsinsatser och stöd till alkoholrelaterad forskning, särskilt med samhällsvetenskaplig inriktning.

Vilka forskare som tilldelas anslag nästa år meddelar rådet först i december.

Annonser