Kenya: under 18 – ingen alkohol

NAIROBI Kampanjen ”No ID, No sale” har inletts i Kenya som uppmanar serveringar att bättre kontrollera åldern på kunder som beställer alkohol.

Har unga inte fyllt 18 år, så har de inte heller ett nationellt ID-kort och får inte köpa alkohol. Därför uppmanas nu serveringar att alltid begära legitimation. Skyltar och klisterlappar har trycks upp och placeras runt landet om att skärpa ålderskontrollen, i huvudstaden Nairobi finns 35 000 ställen som säljer och serverar alkohol.

John Mututho, ordförande NACADA. Foto: Per-Åke Andersson
John Mututho, ordförande NACADA, o arkitekt bakom Kenyas alkohollag. Foto: Per-Åke Andersson

Kampanjen för att minska fylleri bland minderåriga startar denna vecka och lanserades på en pressträff i fredags.
– Vi ska försöka få det att bli obligatoriskt att ha skylten. Om man ertappas med att inte ha den synlig är tanken att försäljningsstället ska tilldelas en varning. Efter tre varningar dras tillståndet in, sade John Mututho, ordförande för statliga antidrogkontoret Nacada (National Authority for the Campaign against Alcohol and Drug Abuse), enligt tidningen Accent som var på plats.

John Michael Njenga Mututho – tidigare parlamentariker – har gjort sig känd att arbeta ihärdigt för striktare alkohollagar i Kenya. Men i denna ålderskontrollskampanj samarbetar han med Responsible Drinks Companies, där landets sju största alkoholbolag ingår.

– Alla företag är inte onda. Alkoholföretag är inte djävulska. Vi ska samarbeta med dem som är ansvarsfulla, sade John Mututho.

Enligt Mututho så riskerar alkoholbutiker och barägare framöver höga böter eller 12 månaders fängelse om de ertappas att servera unga som inte fyllt 18 år.

Dessutom ska regler om alkoholreklam skärpas, ett direktiv är på gång om att tv inte får sända sådan reklam före klockan 22, enligt Capital News.

Kenya har även stora problem med olaglig hembränd alkohol, ifjol avled över ett hundra invånare och andra blev synskadade i en härva efter att förgiftats. Nu planeras den största räden på flera år mot illegala alkoholtillverkare och distributörer utan licenser.

Kenya fick alkohollag 2010, som även innefattar licensiering och rehabiliteringsprogram för alkoholberoende. Andelen minderåriga som dricker alkohol var 35 procent, enligt en studie ifjol. Mycket av det som dricks produceras utan kontroll, sprit bränns och öl bryggs, men licenseringen ökar.

Per-Åke Andersson
Per-Åke Andersson

– Det går sakta åt rätt håll i Kenya och arkitekten bakom lagen var John Mututho. Att han nu samarbetar med alkoholindustrin i kampanjen om ålderskontroll är inget förvånande. Han representerar en myndighet. Företagen vill framstå som good guys och vinna politiska poäng, när ungdomarna blir 18 så vill de ha dem som kunder, säger Per-Åke Andersson, programsekreterare på IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning, till Drugnews.

Han kommer just tillbaka från Kenya, har länge följt den alkoholpolitiska utvecklingen i Östafrika och känner Mututho väl.

Annonser