Trio föreslås ska leda UNF

B426-Unflogg1En ledningstrio föreslår valberedningen ska leda Ungdomens Nykterhetsförbund efter kongressen i sommar. Vända medlemsutvecklingen uppåt blir en uppgift.

Valberedningen presenterade i måndags under i webbsänd konferens sina tre kandidater till förbundsordföranden. Det är Eric Tegnander, 22 år, från Ystad, idag i delat ordförandeskap i UNF sedan 2013 med Malin Thorson, som dock avböjt omval.

Dessutom nomineras även två vice ordförande – Isabelle Benfalk, 19 år, juriststuderande i Uppsala, och Max Johansson, 20 år, dataspelsentusiast från Falkköping.

Idag har UNF cirka 6 300 medlemmar, ett tapp från cirka 7 000 ifjol. Något de vill vända. Kandidaterna talade under utfrågningen om att medlemmar ska våga vara mer stolta för vad man gör. De tre är ”taggade som en mexikansk kaktus”.

– Vi har börjat få större andel betalande medlemmar, det är ju annars stor genomströmning i särskilt ungdomsorganisationer. Vi vill erbjuda meningsfulla aktiviteter och ska värva fler där unga rör sig. Plöj på, säger Eric Tegnander, som arbetat med medlemsfrågor, till Drugnews.

KANDIDATERNA Max Johansson, Eric Tegnander, och Isabelle Benfalk. Foto: Kajsa Bengtson Bok/UNF
KANDIDATERNA Max Johansson, Eric Tegnander, och Isabelle Benfalk. Foto: Kajsa Bengtson Bok/UNF

UNF:s kongress utser styrelsen vid kongressen i slutet av juni Lund.

Idag är historiskt många tonåringar helnyktra i Sverige, visar CAN-enkäter. Över hälften i niondeklassen dricker inte alkohol alls, berusningsdrickande minskar och fler skjuter på alkoholdebuten.

Eric Tegnander vill lyfta målet högre, om en nollvision för alkohol i samhället för alla unga. Han är glad för utvecklingen på alkoholområdet, mer är bekymrad för legaliseringsvågen om cannabis.

– Det är ofta rätt okunniga, importerade argument från USA som förs fram. Unga vill inte hålla på med droger, det handlar även här ofta om avsaknad av en meningsfull fritid och kunna påverka, säger han.

UNF är en folkrörelse för unga mellan 13 och 25 år och arbetar för en helnykter livsstil, för demokrati och solidaritet. Förbundet är välkänt för sina återkommande ålderskontroller av köp alkohol i butiker och på krogar.

Annonser