Irland inför neutrala tobakspaket

DUBLIN Irland är på gång att som första EU-land införa neutrala standardiserade cigarettpaket. Tobaksbolag har hotat med att dra landet inför rätta.

I torsdags godkändes lagförslaget i irländska underhuset (Dáil) och ska denna vecka sändas till presidenten och omvandlas till lag efter omröstning i överhuset.

– Vi skapar lagstiftning som kommer att bli historisk och vara av verklig betydelse på folkhälsoområdet, sade barnminister James Reilly enligt Irish Times, AFP och Tobaksfakta.

Som tidigare hälsominister drev han på att Irland för att minska rökning, särskilt bland ungdomar, ska införa tobaksförpackningar med lika bakgrund, stora varningsbilder och neutrala typsnitt. Omkring 5 200 irländare dör årligen i tobaksrelaterade sjukdomar, de flesta rökare (80 procent) börjar röka före 18 års ålder.

Nu är förslaget Bill 2014 på väg att antas och Irland blir först i EU och andra land i världen efter Australien med neutrala tobakspaket. Lagen är tänkt att gälla fullt ut i maj 2017.

James Reilly Foto: Flickr/Ireland Gov
James Reilly Foto: Flickr/Ireland Gov

Men tobaksindustrin med Japan Tobacco International (JTI), som äger Benson & Hedges och Silk Cut märken, hotade nyligen i ett brev till irländska regeringen att stämma landet om inte lagen stoppas.
– Vi låter oss inte skrämmas av översittare utan genomför de lagar vi anser är riktiga, sade James Reilly i parlamentet förra veckan.

Irland var även tidigt med att införa rökförbud på krogar och pubar för elva år sedan, nu går landet i täten för neutrala paket i Europa. Fler länder väntas följa efter – i England väntas beslut under våren och i Sverige gav regeringen nyligen tilläggsuppdrag till utredare att undersöka möjligheten med standardiserade tobakspaket.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser