Västsverige ska erbjudas sprutbyten

Sjukvårdspolitikerna i Västra Götaland vill sondera intresset bland några kommuner om att dela ut rena sprutor till narkomaner för att förebygga smittspridning. Länge en het fråga i regionen, särskilt i Göteborg där motståndet varit stort.

– Det vore närmast djupt oetiskt att inte erbjuda den möjligheten till en redan utsatt grupp för att hindra sprida smitta och sjukdomar. Svårt att se att det skulle uppmuntra fler personer att börja injicera, säger hälso- och sjukvårdsstyrelsens ordförande Jonas Andersson (FP) till Drugnews.

I fredags hade sjukvårdspolitiker i regionen möte och kunde efter diskussion enas om att fråga ”i sammanhanget relevanta kommuner” om deras intresse för öppna sprutbyten. För att starta sådana program behöver landsting/sjukvårdsregion få klartecken av den kommun där verksamheten ska ligga.

Aktuella kommuner som under våren kommer tillfrågas i Västra Götaland att vara med och starta sprutbytesprogram är troligen Borås, Göteborg, Mölndal, Skövde och Trollhättan. Göteborg har flest sprutnarkomaner, men där även motståndet är störst mot verksamheten.

Jonas Andersson (FP)
Jonas Andersson (FP)

– Vi har länge stångat pannan blodig i debatter med Göteborg, men nu försöker vi istället gå runt och bredda genom att bjuda in fler till en dialog om samverkan. Väl fungerande program i närliggande kommuner kanske även kan övertyga Göteborg, säger Jonas Andersson.

Flera Göteborgspolitiker – främst i Socialdemokraterna och Moderaterna – tycker inte det är klart visat att sprutbyten är effektiva mot smittspridning av exempelvis hiv och hepatit. Men också att det är bättre att försöka få folk att helt sluta missbruka och att det ger fel signaler om samhället delar ut verktyg till något som är förbjudet, dvs. att inta narkotika.

Men sjukvårdspolitikern Jonas Andersson är övertygad om att rena sprutor förhindrar smittspridning och hänvisar till att även Folkhälsomyndigheten vill att fler sprutbyten för narkomaner öppnar i landet. Nyligen sade dessutom sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) att han kan tänka sig underlätta för fler sprutbyten genom att bland annat avskaffa kommunernas veto vid etablering av nya mottagningar.

Jonas Andersson anser dock att det finns en poäng att kommunerna är med, då programmen förutom rena sprutor även ska erbjuda sociala insatser och stöd.
– Visst är det bra att kunna erbjuda byta sprutor, men långsiktigt är det bra att även kunna erbjuda kontakter och stöd för att komma ur missbruket, säger han.

Tidigast någon gång under 2016 tror han Västra Götaland kan få sina första sprutbyten.

Men inte alla med beroendeproblem tycker sprutbyten ska öppnas. Thomas Johansson i Borås har missbrukat i 38 år, främst amfetamin, men lyckades sluta för två år sedan. Under åren åkte kompisar ibland till Danmark för att skaffa rena sprutor, på anstalter smugglades de in och delades i flera led.

Han själv fick hepatit C och har vänner som drabbats av hiv. Men är ändå skeptisk till sprutbytesprogram.
– Man fixar sprutor ändå. Det finns massor av sätt, bland annat finns det läkare som delar ut det även om det är förbjudet, säger han till P4 Radio Sjuhärad.

Han tycker särskilt det ska vara svårt för ungdomar att få tag i sprutor som de kan börja missbruka med. En del kan även sälja sprutor från program vidare för att få in pengar.

Varje år smittas över 800 narkotikaberoende personer av hepatit C i Sverige. Hittills har sprutbyten för narkomaner införts i Malmö, Lund (som båda haft program sedan 1980-talet), dessutom i Helsingborg, Kristianstad, Kalmar och Stockholm.

Annonser