Läkarstudenter lär om droger

Insamlingsstiftelsen Choice samlar på lördag läkarstudenter för lära sig hur de kan hjälpa ungdomar att förstå hur hälsan påverkas av olika droger.

Grundutbildningen på de sju lärosätena i medicin har inte prioriterat om beroendeproblem och hur alkohol, tobak och narkotika påverkar kroppen. Därför har Choice sedan starten för fem år sedan utbildat totalt cirka 140 läkarstudenter på kurser i området och som föreläst för uppåt 5 000 grund- och gymnasieelever.

På lördags kommer 26 nya läkarstudenter till Stockholm för att lära mer om pedagogik, ANT-frågor och metodiken Tutch (Teens Understanding and Taking Control of Health) för att bli certifierade informatörer på skolor.

Robert Åkesson
Robert Åkesson, grundare av Choice

– Poängen är att få ökad kunskap om ANT och kunna föreläsa för gymnasieelever om människokroppen och hur den påverkas av olika droger. Ingen skrämselpropaganda, utan visa varför det är farligt. Unga läkarkandidater är mer trovärdiga – unga som utbildare unga, säger Robert Åkesson, grundare av Choice, till Drugnews.

Han är utbildad medicinsk journalist och vill öka kunskapen om ungas egen hälsa. Ifjol nominerades han som Årets förebyggare och social entreprenör.

• Ditt bästa argument varför inte unga bör röka cannabis?
– Unga är mer sårbara, särskilt hjärnan. Det finns vetenskapliga belägg om att kognitiva funktioner riskerar försämras, drogen är beroendeframkallande, psyke påverkas och även risk för lägre IQ, svarar han.

I helgen blir det föreläsning av folkhälsovetare och förebyggare, men även fokus på ungdomsdroger som cannabis och spice för att fylla ett informationsvakuum. Unga har i hösten körts till sjukhus efter överdoser av spice, några har avlidit.

– Psykisk ohälsa och droger ökar bland unga. Egentligen borde beroendelära och ANT-frågor vara obligatoriska på både läkarutbildningar och i ungdomsskolan. Vårt drogförebyggande arbete är ett nödvändigt komplement till den traditionella utbildningen, säger Robert Åkesson.

D199-Akutkors1Antalet svenska läkarstudenter var ifjol cirka 10 300, varav 2 900 gick på utländska program och resten vid de sju svenska utbildningarna i Solna (Karolinska Institutet) och universiteten i Lund, Göteborg, Linköping, Örebro, Uppsala och Umeå. Källa: Läkarstudent.se

Annonser