Positivt grupptryck för att fimpa

Nio av tio ungdomar anser att grupptryck kan få en att göra det man inte annars skulle gjort, som att börja röka. I en ny kampanj vänder A Non Smoking generation på det och vill försöka få Harry Potter-skådisen Daniel Radcliff att fimpa genom positivt grupptryck och därmed många andra unga.

Enligt en enkät till ett tusen unga 15-25 år på uppdrag av A Non Smoking generation, så anser nio av tio att grupptryck kan f personer göra saker de annars inte skulle gjort. Och sex av tio tror rökning beror på längtan efter grupptrygghet.

09-cigg-fimpa5.jpg– Grupptryck har länge varit en av de största anledningarna till att unga börjar röka. Det kan bero på att man vill uppfattas som häftig och orädd inför andra, och rädsla för att hamna utanför, säger Oskar Henrikson, legitimerad psykolog, som medverkar i den nya kampanjen.

Även om tobaksrökning minskat i samhället, så lockas tusentals unga varje år att börja. De utgör grunden för de framtida vanerökarna och tobaksindustrin. Stiftelsen A Non Smoking Generation har i 35 år informerat för skolelever om rökning, hälsorisker och attityder.

Men nu vill organisationen nå ut ännu bredare.
– Vi vill tala om de bakomliggande orsakerna till rökning, om rädsla, grupptryck med mera, och försöka tackla det på ett helt nytt sätt. Avsikten är att det som tidigare fått miljontals unga att börja röka nu istället ska få dem att sluta och förhoppningsvis få ännu fler att aldrig börja, säger Ann-Therése Enarsson, styrelseordförande i stiftelsen, till Drugnews.

Ge uppmuntrande knuff i rätt riktning till någon som man bryr sig om, via webbsajter och sociala medier ”grupptrycka” en vän eller en förälder.

Flera unga ambassadörer medverkar i kampanjen Grupptrycket.se. Såsom videobloggare som Tobias ”Tejbz” Öjerfalk, Marel Pett och Simon Lussetti.
– Många unga tror nog att om man inte röker så för man inte vara med i gänget. Men det kanske inte behöver vara så, det vet man ju först om man vågar fråga, säger Simon Lussetti i TV4 Nyhetsmorgon.

Några kanske försöker påverka brittiska skådisen Daniel Radcliff, 25 år, som berättat om sina svårigheter att sluta röka (och tidigare berättat om alkoholproblem). Det är ju oväntat att han som verkar vara så helylle i sin rollkaraktör brottas med rökning, tycker Ann-Therése Enarsson på A Non Smoking Generation, som dock inte kontaktat honom närmare inför kampanjen.

Vad är ditt eget bästa positiva argument mot rökning?
Ann-Therése Enarsson– Att kunna få tillbaka doft- och luktsinne. Sinnesförnimningen blir starkare för den som inte röker. Ett annat bra skäl är att det aldrig är för sent att slut röka – det ger snabba hälsovinster, inom 48 timmar börjar kroppen reparera sig, säger Ann-Therése Enarsson.

Grupptrycket.nu På onsdag kväll medverkar psykolog Oskar Henriksson via nätet på Redit under avdelningen Ask me anything (AMA) och svarar på frågor om exempelvis grupptryck och rökning.

Tema: TOBAK

Tobaksdöden…

kräver över sju miljoner liv varje år runt världen.

Cirka 884 000dör av passiv rökning, många av dem är barn. Särskilt mot fattiga länder riktar sig tobaksbolagen där lagar är svagare och inte skyddar invånarna mot tobaksskador.

Reklamförbud, högre tobaksskatter, mer information om skadeverkningar och fler rökfria miljöer kan rädda liv, enligt WHO.  Läs även The Tobacco Atlas om utvecklingen i världen.

Läs mer

Annonser