”Vi vill inte sponsra våra barns missbruk”

Varför frågar Folkhälsomyndigheten bara missbrukare och inte även anhöriga innan man rekommenderar sprutbyten i hela landet. Det undrar Lena Larsson, ordförande Anhöriga mot droger, på Drugnews-debatt.

När drogerna blir så viktiga för en person att man väljer bort familj och vänner påverkar det inte bara missbrukaren själv, utan lika hårt även alla närstående. Oro och ångest är en ständig följeslagare till dom anhöriga till en missbrukare.

Trots detta är det bara missbrukarna själva man frågar när Folkhälsomyndigheten nu tycker att det är dags att införa sprutbyte till injicerande narkomaner i hela vårt avlånga land. Detta som idag finns på sex orter, räcker inte alls till för alla som vill ha fria sprutor.

Intressant vore att få en siffra på hur många som slutat med droger efter att dom kommit med i ett sprututdelningsprogram.

Göteborg stad har bestämt sig en gång för alla att inte delta i sådana projekt. För dom har förstått att det viktigaste inte är att ge verktyg till fortsatt missbruk utan att hjälpa missbrukaren att komma bort från detta.

Så säger även vi de anhöriga till missbrukare. Men det är sällan eller aldrig någon som frågar vad vi tycker. När dom anhöriga uttrycker sig i frågan får vi till svar att det är av ideologiska skäl vi säger så. Men när Göteborg stad som inte arbetar ideologiskt tycker samma som vi då frågar man aldrig efter ideologin bakom deras svar.

Målet för alla, utom för dom som själva uttrycker att dom inte vill sluta knarka, måste väl vara att med alla till buds stående medel hjälpa missbrukarna bort från droger. Missbruket kostar både samhället och alla de inblandade en stor summa pengar.

För oss som lever med detta helvete är det viktigaste att våra närstående som missbrukar droger får hjälp i form av vård och behandling för att komma tillbaka till ett anständigt, drogfritt liv.

Vi vill inte vara med och sponsra våra barns missbruk, vi vill bara att dom ska bli drogfria. Och det måste väl ändå också vara samhällets mål. Eller?

Annonser