”Släpp inte in berusade på matcherna”

Besökare på fotbollsmatcher kan i år få blåsa i promillemätare. Ordningen ska skärpas på idrottsarenor. ”Man ska inte släppa in berusade personer”, säger supportersamordaren Rose-Marie Frebran.

Frebran, landshövding i Örebro län som utrett hur en positiv supporterkultur kan stärkas och huliganism och våld minskas, lämnade i torsdags sin slutrapport till idrottsminister Gabriel Wikström (S).

Hon vill att regeringen arbetar aktivt för en positiv supporterkultur och motverka våld och brottslighet i idrottssammanhang. Bland annat föreslår hon att klubbarna utmanar varandra med ”trevlighetstävlingar” och reda ut vad begreppet ”supporter” står för och öka kunskap om ”maskulinitetskulturen”.

Enligt Frebran så är ordningsläget i huvudsak gott kring fotbolls- och ishockeymatcher, med undantag från säsongsstarten 2014 då en Djurgårdssupporter misshandlades till döds i Helsingborg. Även en del användande av pyroteknik har gått över styr.

Rose-Marie Frebran uppmanar regeringen att vidta åtgärder för att öka nykterhet bland besökare på idrottsarenor. En studie med att undersöka publikens promillehalter ska också startas i vår STAD i Stockholm (”Stockholm förebygger alkohol och droger”), som Drugnews rapporterat tidigare om.

– För restauranger i och kring arenorna ska givetvis ansvarsfull alkoholservering skötas. Och ingen berusad besökare ska släppas in på matcherna. Föreningar behöver också diskutera med supportklubbar om vad som ska gälla vid bortamatcher, även supportrar själva bör skärpa sig, sade hon.

Helnyktra läktare tycker hon bör övervägas, lika väl som man idag har familje- och barnläktare.

Både supporterutredaren och idrottsministern är överens om att det finns samband mellan alkohol och våld. De nämnde att det är bättre att drycker med lägre alkohol förtärs eller inte alls.
– Det är viktigt att familjer ska kunna gå på matcher, utan oro för bråk, sade Gabriel Wikström till Drugnews.

Han reagerar emot uttrycket att ”torrlägga arenorna” och ekonomiska samband mellan föreningar och restauranger vid arenor som säljer alkoholen. Man kan göra mer än idag för att få ordning på ”de värsta avarterna”, men en ”nollvision” tror han är svår att nå.

Angående pyroteknik och bengaliska eldar tror Rose-Marie Frebran att det legal pyroteknik ska kunna tillåtas, medan annat brandfarligt ska förbjudas. Kriminell verksamhet för att skrämmas ska bekämpas, understryker hon.

Tidigare har huliganutredaren Björn Eriksson lagt förslag polisens ordningskostnader på matcher inte ska drabba klubbar och förlänga möjlighet med tillträdesförbud för bråkmakare från ett till tre år. Båda dessa har beslutats redan. Ett nationellt register för fridstörare är också på gång. Förslag om maskeringsförbud på matcher diskuteras, medan tillträdesförbud även området utanför arenorna inte har genomförts.

Annonser