Rekordbeslag av hasch i Spanien

MADRID Spansk polis har beslagtagit 11 ton hasch och gripit 55 personer i en landsomfattande insats mot marockanska narkotikasmugglare.

Operationen genomfördes i hela landet, bland annat Madrid, Barcelona, Malaga, Burgos, Granada, , Algeciras, Guadalajara, Cordoba, och spanska enklaven Ceuta i Marocko.

Förutom rekordstora mängder hasch beslagtogs sju vapen, varav två automatkarbiner, och över två miljoner i kontanter, enligt Policia National.

Den samordnade razzian gjordes efter två års utredningar. Det illegala hasch-nätverket var uppbyggt i separata celler i hela Spanien och fungerade även som bas för att skicka narkotikan vidare till andra länder i Europa, såsom Frankrike, Storbritannien, Holland och Italien. Cellerna fanns i olika spanska städer och medlemmarna kände inte till varandras identitet.

Narkotikan transporterade över Gibraltar sund i snabba motorbåtar eller gömt i lastbilar utrustade med dubbla bottnar i bränsletanken. Därefter vidare gömt i specialutrustade lastbil eller bilar. Transportstrukturen användes sedan omvänt för att föra tillbaka försäljningsintäkterna av narkotikan.

Cannabisodling i Marocko. Foto: Drugnews
Cannabisodling i Marocko.

Sedan 2013 har spanska myndigheter beslagtagit mer än 100 ton hasch, rapporterar AFP. Spanien är en stor inkörsport av narkotika till Europa, bland annat från cannabisodlingar i Nordafrika och kokain via tidigare kolonier i Latinamerika.

• Läs Drugnews reportage från cannabisodlingar i Rifbergen i Marocko.

Annonser