Indonesien – protest mot avrättningar

|UPPDAT| JAKARTA Starka protester mot Indonesien som natten mot söndagen avrättade sex personer, varav fem utlänningar, dömda för narkotikabrott. Holland och Brasilien kallar hem sina ambassadörer.

Enligt indonesiska myndigheter verkställdes arkebuseringarna strax efter midnatt till söndagen, rapporterar AP och TT. Av de sex som sköts – två kvinnor och fyra män – var fem utlänningar från Holland, Brasilien, Nigeria, Malawi och Vietnam.

– Det är ett grymt och omänskligt straff som innebär ett oacceptabelt förnekande av mänsklig värdighet och integritet, säger Hollands utrikesminister Bert Koenders i en kommentar.

Även holländske kung Willem-Alexander och premiärministern stämde in i kritiken. Och nu kallas ambassadörerna för såväl Holland och Brasilien hem från Indonesien.

Förra veckan hade Amnesty International, EU-kommissionen och FN-kommittén för mänskliga rättigheter UNHR vädjat till Indonesiens president Joko Widolo att stoppa avrättningarna.

Men president Widolo som kom till makten i höstas säger att den regeringen tänker bekämpa narkotikaproblem och relaterade brott hårt och ingen benådning är aktuell för 64 narkotikabrottdömda fångar som väntar på verkställande av straff. Smuggling av narkotika har ökat i landet och når byar med unga och 40 till 50 personer dör dagligen till följd av narkotikaanvändning, enligt statliga narkotikamyndigheten, rapporterar Jakarta Post.

Ang Kiem Soei, 52, var född i Papua, men hade holländskt medborgarskap. Han greps 2003 sedan polisen hittat utrustning för ecstasytillverkning och beslagtagit 8 000 tabletter och kontanter. Brasilianaren Marco Archer Cardoso Moreira, 53, greps samma år på Jakartas flygplats med 13,4 kilo kokain i bagaget.

De andra som avrättats natten till i söndags var från Malawi, Nigeria, Vietnam och en indonesier. Som en sista önskan hade de dödsdömda om de ville stå, sitta eller ligga när de arkebuserades. Även tidpunkten synkroniserades till då när det upptäcktes vid provskjutning att skotten vid avrättningsplatsen kunde höras av fångarna.

Indonesien har en världens strängaste narkotikalagar. Även västerlänningar riskerar långa fängelsestraff eller dödsstraff.

En svensk 59-årig man från Malmö greps nyåret 2013 med tre kilo metamfetamin i en väska i tullkontrollen på flygplatsen i Jakarta på väg till Bali. Han trodde själv att han smugglade diamanter, enligt KvP.
I mitten av 2011 häktades en 38-årig svensk med 6,5 kilo av samma drogsort på flygplatsen. Två år tidigare greps två svenska turister som rökt cannabis på Bali, men fick lämna landet efter några månader i förvar.

Annonser