Livsfarlig substans i drogpiller

Höga halter av livsfarliga substansen PMMA har hittats i en tablett med Superman-logga som analyserats av Läkemedelsverket laboratorium.

Flera svenskar har avlidit och förgiftningsfall inträffat senare tid efter intagit falska ecstasy-kopior i Stockholmsområdet och ett nytt fall i Malmö.

Tabletten som undersökts av Läkemedelsverket hade lämnats in av anhöriga och var orangefärgad, femkantig och med stor S-logga på båda sidor. Den innehöll 169 mg av substansen PMMA vilket kan ledar till kraftigt ökad kroppstemperatur, med svåra biverkningar som kan leda till döden.

– Den tycks vara samma som de som analyserats i Holland och PMMA-halten är så hög att den måste anses vara direkt livsfarlig, säger Erik Lindeman. läkare vid Giftinformationscentralen.

Ecstasy innehåller normalt substansen MDMA och kan ge euforiska effekter. Substansen PMMA är kemiskt enklare att tillverka och saluförs nu som ecstasy, men är betydligt farligare, enligt myndigheterna. Båda substanserna är narkotikaklassade och förbjudna att sälja, inneha och använda.

Annonser