”Missbrukare diskrimineras i Lund”

D292-LundLoggaLunds kommuns och närpolisens trygghetssatsning med bland annat en planerad kartläggning av missbrukare i centrala staden har anmälts till Datainspektionen och Diskrimineringsombudsmannen.

Polisen och kommunen har slutit en gensam samverkans- och åtgärdsplan (”lokalt medborgarlöfte”) för att försöka öka invånarnas trygghet kring exempelvis järnvägsstationen. Ett område som allmänheten upplever otryggt och där många brott begås.

Nu ska enligt planen ett hundratal personer med misstänkta drogproblem kartläggas och identifieras som rör sig kring Centralstationen, Knut den Stores torg, Bantorget och Clemenstorget (C-triangeln).

Men socialpedagogen Jimmy Blondin, som själv varit drogberoende, men numer arbetar som behandlare och är med i Svensk socialpolitisk förening, ifrågasätter kartläggningen.

– Jag undrar om det är lämpligt och lagligt att registrera människor med misstänkta drogproblem bara för att de rör sig på en viss offentlig plats. Utan att koppla det till om de begått brott och stör, säger han till Drugnews.

Han tycker målet att ”kartlägga och identifiera minst 100 personer som genom sitt beteende antas ha drogrelaterade problem”, varför de befinner sig där, samt ”uppdateras återkommande” är mycket tveksamt.

Socialpedagog Jimmy Blondin
Socialpedagog Jimmy Blondin

– Det luktar registrering av missbrukare, en grupp som hela tiden diskrimineras – även om det inte handlar om ålder, kön eller etnicitet, säger Jimmy Blondin och vill att DI och DO prövar om det är lagligt.

Han tycker även det är anmärkningsvärt att det sker i Lund och Skåne där ett olagligt polisregister av romer avslöjades förra året.

Men ska inte kommunen ta medborgarnas otrygghet på allvar och erbjuda socialt stöd till de med beroendeproblem?
– Jag har inga problem med att polisen ingriper mot brott och drogpåverkade personer som stör. Men det verkar mer handla om att rensa allmänna platser från med drogproblem.
– Missbrukare är också medborgare och har rättigheter och ska inte diskrimineras för sitt beroende, säger Jimmy Blondin.

Är avsikten att kartlägga för att erbjuda kunna sociala åtgärder så är väl fältassistenter bättre att använda. Han undrar även om det avsatts vårdresurser tillräckligt för att erbjuda hjälp även åt missbrukare äldre än 25 år i åtgärdsplanen.

Närpolischef Jörgen Nilsson i Lund säger till Sydsvenskan att kartläggningen inte handlar om ett personregister och kommunalrådet Anders Almgren (S), som också anmälts, tolkar inte heller medborgarlöftets formuleringar som registrering.

– Begreppet kartläggning används för att visa att man ska skapa sig en bättre bild av läget, säger Almgren till Sydsvenskan.

Exempelvis om hur vanligt förekommande drogrelaterade brott är i området, men också att Lunds kommun parallellt arbetar med sociala insatser.

Enligt Datainspektionen måste polisen följa regelverk när det gäller behandling av personregister och kunna visa vad syftet är med en kartläggning och vilket lagstöd den har.

Annonser