Flera döda av falsk ecstasykopia

|UPPDAT| Varningar för livsfarliga falska ecstasy-kopior i omlopp. Minst fyra personer har avlidit i Storbritannien och fyra i Sverige efter tagit rosa piller med ”Superman”-logga. ”Var försiktig. Drogen är extremt giftig!”, säger Erik Lindeman på Giftinformationscentralen till Drugnews.

Tre personer i Suffolk och nyligen en fjärde man i Telford, Shropshire, har kring jul och nyår avlidit efter tagit vad de trodde var ecstasytabletter (MDMA). Men där istället innehållet varit amfetaminliknande släktingarna PMA (paramethoxymethamphetamine) eller PMMA (4-metoxi-N-metylamfetamin).

Även i Stockholmsområdet misstänks den betydligt farligare drogen finnas. Två personer, varav en 22-årig man, har avlidit och tre andra tagit överdoser i mellandagarna – som vården lyckades rädda – med S-märkta tabletter som gemensam nämnare.

Livsfarliga "Superman-drogen".
Livsfarliga ”Superman-drogen”

Dessutom kan ytterligare två personer ha avlidit av drogen, bekräftar nu polisen. Totalt kan alltså fyra personer i Sverige har dött och minst tre personer tagit överdoser av drogen, rapporterar P3 Nyheter.

– Den gemensamma nämnaren för de här personerna har varit den här supermandrogen. Mycket pekar åt att de har stoppat i sig dessa tabletter, säger Annika Ljung, inspektör på sektionen för utredning av narkotikabrott i Region Stockholm, till TT.

En ung man från Märsta hade tagit två superman-piller på en fest i mellandagarna. Han avled ett och ett halvt dygn senare efter att förts till intensivvård med hög kroppstemperatur, 42 grader, och puls.

Ungdomar måste förstå att man aldrig kan veta vad man stoppar i sig när man tar partydroger. Det är som att spelar rysk roulette, säger hans mor till Aftonbladet.

Tabletterna är röda/rosa och kan vara både enkel och dubbelstansade, men även ha supermanlogga. Svenska polisen har inte gjort några beslag nu och obduktioner är inte klara. Men S-stansade droger med PMMA konstateras i de 400 röda triangulära piller som brittiska polisen hittade i söndags i Suffolks, enligt Guardian.

– PMA och PMMA är extremt farligare än ecstasy. Kombinationen att frisätta serotonin i hjärnan och hämma en nedbrytare av signalsubstansen, kan ge livshotande effekter, säger Erik Lindeman, överläkare på Giftinformationscentralen, till Drugnews.

Dessutom kan den förväntade ruseffekten dröja längre av PMMA än av ecstasy, vilket kan lura användaren att ta en högre dos. Symptom såsom förvirring, hallucinationer, hög puls, värmeslag, njursvikt och leverpåverkan med mera kan bli resultatet.

Flera dödsfall kopplade till PMA/PMMA är kända i Australien, Storbritannien (ett hundratal misstänkta dödsfall), Irland, Norge (20-tal dödsfall 2011-2012), och även i Israel och Kanada.

Drogen har funnits tidigare i Sverige, cirka två förgiftningsfall per år konstateras, enligt Giftinformationscentralen.

– Men vi har inte haft en epidemi förut. Vi vill nu varna för att drogen är i omlopp här och att vara försiktig. Möter du någon påverkad som visar symtomen, så ring efter ambulans direkt, säger Erik Lindeman.

PMA/PMMA är inga nya droger utan har funnits flera decennier, men lades åt sidan efter misslyckade medicinförsök. Men sedan prekursorer till ecstasy (ex safrol) blivit svåråtkomliga efter att FN klassat dem 2004, så har drogkemister börjat blanda ut ecstasy med andra substanser (såsom anisolja). Det är lättare att få tag i kemiska byggstenar till PMA och PMMA för lägenhetslabb i Europa.

– Nu gäller det att stoppa den aktuella drogen som syniska personer säljer och tjänar pengar på. Men loggan kan bytas ut till andra och drogen dyka upp igen. Därför måste information om risker fortsätta, säger överläkare Erik Lindeman.

Polisen varnar också för drogen och uppmanar anhöriga att vara uppmärksam på ändrade beteenden.
– Var noga med att kolla vad ditt barn har köpt på internet, eller om barnet byter vänskapskrets eller börjar bete sig annorlunda, säger Annika Ljung vid Stockholmspolisen, i ett pressmeddelande.

Omtvistade brittiske narkotikaprofessorn David Nutt menar i en debattartikel i Guardian att giftiga ecstasy-surrogaten PMA/PMMA produceras som direkt konsekvens av förbudet av några ecstasy-prekursorer. ”The Superman pill deaths are the result of our illogical drugs policy”

Annonser