Sprutbyte i Blekinge diskuteras

|UPPDAT| Landstinget i Blekinge vill starta sprutbyte för narkomaner för att förhindra smittspridning. Frågan ska beslutas på torsdag i hälso- och sjukvårdsnämnden. Samtliga kommuner i länet har nu sagt ja.

Tanken är att starta verksamheten år 2016, det bedöms finnas omkring 200 sprutnarkomaner i Blekinge.
– Till att börja med siktar vi på Karlshamn och Karlskrona där vi har sjukhusen. Men beroende på hur många missbrukare vi når så kan vi bygga vidare, säger Per-Ola Mattsson (S), ordförande i hälso- och sjukvårdsnämnden, till SVT.

Frågan om sprutbyte har varit uppe tidigare, men behovet och stödet bedöms vara större nu. Även Moderaterna i landstinget stöder ett sprutbyte öppnas.

Också kommunerna måste ge klartecken, nu har de fem kommunerna i Blekinge tillfrågats. Karlskrona, Ronneby och Karlshamn har hittills sagt ja. I onsdags sade även berörda nämnder i Sölvesborg och Olofström ja till planerna.

– Ingen blir missbrukare för att man får gratis sprutor. Vi vill ha det här för att minska hiv- och hepatitspridning. Men även för att få kontakt med narkomaner och erbjuda annan hjälp, säger Emanuel Norén, moderat ledamot i socialnämnden i Karlshamn, till Drugnews. Nämnden biföll förra veckan förslaget.

Han tycker även åldergränsen på 20 år borde sänkas för att också yngre missbrukare ska få rena sprutor.

Sprutbyten har diskuterats länge i landet. Kritiker hävdar att det inte är effektivt mot smitta, ger motsägelsefulla signaler och kan uppmuntra fortsatt missbruk.

Landstingsdrivna sprutbyten finns idag i Malmö, Lund, Helsingborg, Kristianstad, Kalmar och Stockholm. Medan städer som Göteborg och Uppsala hittills sagt nej.

Annonser