Förslag om maskeringsförbud på läktare

Regeringens utredare föreslår att ett maskeringsförbud ska införas på idrottsarrangemang, men bara för personer som riskerar störa ordningen.

Utredaren Sigrud Heuman lämnade i torsdags sina förslag till inrikesminister Anders Ygeman (S). För att förebygga bråk kring sportarenor så vill han införa straffansvar för den som maskerar sig. Det är ofta vid användning av pyroteknik, bråk utanför arenor och stormning av entréer som personer maskerar sig, och då bör det vara förbjudet, enlig utredningen.

Men förbudet bör inte vara generellt, utan knutet till om det förekommer ordningsproblem eller påtaglig risk för bråk. Förbudet ska inte gälla den som täcker sig av religiösa skäl eller klätt sig för ruskväder.

Det blir polisens sak att bedöma.

Förslaget ska nu på remiss, men inrikesminister Anders Ygeman tror att det kommer genomföras.
– Jag tror det kommer bli en lagändring och jag tror att den kommer att bidra till bättre ordning och reda på våra fotbollsmatcher och hockeyanläggningar, säger han till Sveriges Radio.

Att skilja på de glada på läktaren som klätt ut sig i ”pippiflätor eller orange peruk” från ordningsstörare tror han inte blir svårt.

Maskeringsförbud kring idrottsarenor föreslås införas från 1 januari 2016.

• Utredningen ”Maskeringsförbud vid idrottsarrangemang” (Ds 2014:44, pdf-fil, 77 sidor).

Annonser