Tidiga förfäder tålde nog alkohol

Förfädernas förmåga att hantera viss mängd alkohol kan ha börjat utvecklats redan för tio miljoner år sedan, exempelvis för att kunna äta fallfrukt. Alltså långt innan de själva kunde tillverka alkohol, visar en studie.

Konsten att framställa öl, vin och andra alkoholhaltiga drycker är från relativt modern tid. Men att tåla och bryta ner alkohol i kroppen kan redan börjat utvecklats när våra förfäder klättrade ner från träden sedan för att anpassa sig till ett liv på marken. Exempelvis för att när annan mat tröt kunna äta rutten frukt på marken som börjat jäsa.

Amerikanska forskare har efter studerat 28 olika däggdjursarter kunnat kartlägga utvecklingen under uppåt 70 miljoner år. Genom att återskapa ett visst enzym och studera genetisk variation mellan dagens människor och apor kunnat fastställa att en genmutation troligen inträffade för tio miljoner år sedan.

Enzymet i ADH4-familjen gjorde att tidiga förfäder kunde bryta ner alkohol i jäst fallfrukt och därigenom fick ökad tillgång till mer mat, rapporterar SR Vetenskapsradion och Fox News.

– Jag tror inte att etanol var deras första val. Om de kunde välja mellan rutten och färsk frukt, så valde de färsk. De kan knappast ha ätit några större mängder jäst frukt, säger Matthew Carrigan, paleontolog vid Santa Fe College i Florida, till Fox News.

Men det säger kanske en del om hur vår alkoholtolerans byggts upp.
– Det kanske är ett första steg till många av de här andra förändringarna som finns i metaboliseringen av alkohol, säger Mattias Jakobsson, professor i genetik i Uppsala, till SR.
Han understryker att det finns flera olika gener med varianter av olika enzym som kan påverka alkoholtoleransen hos människor och apor.

• Studien ”Hominids adapted to metabolize ethanol long before human-directed fermentation” (Matthew A. Carrigan et al.) publiceras i Pnas.

Annonser