Tre kvinnor prisas för drogreportage

Reportrarna Katarina Vikström, Kristina Forsström och Lotta Golis på Sundsvalls Tidning får Carnegie institutets journalistpris för sin artikelserie om drogkampen i den norrländska staden.

Vid en ceremoni i Stockholm tisdags fick de ta emot blommor, diplom och dela på 30 000 kronor. I motiveringen – som lästes upp av institutets verksamhetschef Peder Langenskiöld – står att de får priset för “en närgången, stark och trovärdig artikelserie om narkotikaproblemen i Sundsvall med omnejd”.

Serien tillkom efter att de var och en skrivit om drogproblem och fått signaler från många håll att situationen förvärrats i staden. Sundsvall hade redan tidigare varit centrum i flera härvor med doping, svartsprit och narkotika.

Polisen hittade förra hösten vid en insats många unga som inte tidigare var kända för missbruk, överdoser med spice förekom tidigt, drogrelaterade dödsfall blev allt fler. Narkotikadöden är nu i Västernorrlands län tredje högsta i landet per invånare.

De tre journalisterna ville berätta om människor bakom siffror och rubriker.
– Vi ville öppna för samtal genom att visa drogernas verklighet. Föräldrar och anhöriga ställde upp med namn och berättade om sina barn som avlidit av drogerna. Genom att inte vara anonyma så bröts tabun och skam om att det här kan drabba alla och andra vågade stiga fram och berätta, säger Kristina Forsström, till vardags kriminalreporter på tidningen, för Drugnews.

Ur artikelserien #drogkampen
Ur artikelserien #drogkampen i Sundsvalls Tidning.

Hon menar att de anhöriga har stor del i priset.
Från maj till skolavslutningen i år publicerades ett trettiotal artiklar, dessutom insändare, debattartiklar, ledare och webb-tv under temat #drogkampen. De lästes på arbetsplatser, skolor och fritidsgårdar och uppmärksammades även nationellt.

Artiklarna blev en väckarklocka och fått resultat. Kommunen har i höst åter inrättat en fältassistenttjänst och några narkomaner har lagt av.
– En pojke berättade att han efter läst om drabbade kompisar bestämde sig för att ta itu med sitt eget missbruk och fick kontakt för behandling, säger Katarina Vikström.

Journalistik kan resa och sätta frågor på agendan.
– Drogsituationen i Sundsvall med nätdroger, blandmissbruk och annat har inte förbättrats. Men vi har kanske öppnat ögonen på några och det kan leda till något. Nu är spice i fokus, nästa vecka ett annat preparat. Det måste nog förebyggas mer bland våra ungdomar, menar de tre kvinnliga reportrarna som själva all har barn.

Och de fortsätter bevaka om frågan. Den 9 december arrangeras en konferens om drogmissbruket i staden med tidningen som medarrangör. Där medverkar experter, lokalpolitiker och tidningen livesänder.

Svenska Carnegie Institutets journalistpris delas årligen ut till den som gjort särskilt förtjänstfulla insatser i fråga om dokumentärreportage eller forskningsinformation inom områdena drogmissbruk, kriminalitet eller andra betydande nutida samhällsproblem.

Annonser