Cancerämnen i e-ciggens ånga

TOKYO Några e-cigaretter innehåller uppåt tio gånger mer cancerframkallande ämnen än vanliga cigaretter. Det har forskare funnit efter att analyserat ångan som dras ner i lungorna.

Debatten om hälsopåverkan av nya trenden med elektroniska cigaretter böljar vidare. Det nya sättet att elektroniskt hetta upp smaksatta vätskor, merparten med nikotin, växer kraftigt och tobaksbolagen vädrar morgonluft.

Men det är inte bara vatten i ångan i det ”rökfria” alternativet.
Japanska regeringen uppdrog till en forskargrupp att undersöka ångan hos flera olika e-cigarettmärken och hittade höga halter av cancerframkallande ämnen, exempelvis formaldehyd och acetaldehyd. De höga halterna sågs särskilt när tråden som förångar vätskan i e-ciggen blir överhettad, rapporterar TT och AFP.

Deras slutsatser har lämnats till japanska regeringen och studien publiceras i tidskriften International Journal of Environmental Research and Public Health (pdf-fil).

– Det här späder på vår tro att detta inte är ofarliga produkter. Men vi vet väldigt lite om dem. Produktkontrollen är nästan obefintlig. De är antagligen mindre farliga än vanliga cigaretter, men det säger ju inte så mycket eftersom vanliga cigaretter är skitfarliga, säger Göran Boëthius, vice ordförande i Läkare mot tobak, till TT.

Tidigare i höstas uppmanade WHO i en rapport till tuffare regler för e-cigaretter och att rökning av dem inomhus, reklam och försäljning till unga helt förbjuds.

Tema: E-cigaretter

09-E-cig1minimNy nikotinfälla eller alternativ till livsfarlig rökning?

Marknaden växer snabbt för ”rökfria” elektriska cigaretter, men saknas kunskap om deras hälsoeffekter på längre sikt.

Oklart hur de ska regleras. Process pågår i Sverige, EU-direktiv på gång. Brasilien, Singapore och Uruguay har förbjudit alla slags e-cigaretter, Australien dem med nikotin, i Kanada är all import, reklam och försäljning förbjuden av dem.
• Läs mer på Psykologer mot Tobak.

Läs mer

Annonser