Fotbollsfansens promillehalt ska mätas

För att minska supportervåld inom idrotten planeras en studie för mäta alkoholhalter på publiken som går på fotboll i Stockholm. Forskningsdrivna STAD har sökt medel och planerar göra promillemätningar på arenorna till våren.

Foto: Matthew Wilkinson/Flickr
Foto: Matthew Wilkinson/Flickr

– Det finns tydliga samband mellan alkohol och våld och vi har kontaktats av flera parter för att göra en studie på fotbollsarenor i Stockholm och analysera vad som kan behöva göras, säger Johanna Gripenberg, forskare och enhetschef för Stockholm förebygger Alkohol- och drogproblem, till Drugnews.

Hon medverkade vid Systembolagets seminarie i tisdags om alkohol och våld. Flera medverkande forskare bedömer att cirka 65 procent av gärningsmän vid misshandel är påverkade av alkohol och minst 40 procent av offren. Variabler som platser, förväntningar, lägre hämningar, berusningsdrickande och tillgång inverkar bland annat. Män slåss mer än kvinnor.

STAD – som är del av både landstinget och Karolinska Institutet – har erfarenheter sedan tidigare av liknande studier. Både när det gäller att utbilda krogpersonal i ansvarsfull servering (inte servera unga eller berusade) och narkotika i krogmiljö. Insatser har minskat alkoholrelaterade bråk och minskat droganvändning.

Johanna Gripenberg. Fotot. Drugnews
Johanna Gripenberg, STAD. Foto: Drugnews

– Det är kostnadseffektivt, varje satsad krona har gett 39 kronor tillbaka i uteblivna skador, säger Johanna Gripenberg.

STAD har sedan tidigare ett samarbete med Svenska Hockeyligan där man har utbildat personal och arbetat med policyfrågor. I år har även samverkansrådet mot idrottsrelaterad brottslighet, som leds av Rikspolisstyrelsen, tagit fram en nationell strategi för 2014-2017 för att minska problemen i samband med idrottsevenemang. STAD:s arbetsmetoder finns med som en av flera åtgärder i strategin

Nu är det promillenivån på idrottsarenor som Tele2 och Friends arena som ska kartläggas till våren. Fotbollsbesökare kommer slumpmässigt frågas om de vill blåsa en i en alkometer.

– Vi har redan gjort fältstudier och kan konstatera att flera matchbesökare är alkoholpåverkade. Jag har även sett hur narkotika langats på en fotbollsmatch, säger Johanna Gripenberg.

En projektgrupp med representanter från bland andra klubbar, supporterföreningar, polisen och nationella samordnaren för att stärka en positiv supporterkultur kommer ingå.

Gripenberg tycker det är för tidigt att uttala sig om vad som behöver göras för att minska arenavåldet.

– Målet är att skapa säker och tryggare idrottsmiljö för att gå på matcher och kunna ta med familjen. Men då gäller det nog att förebygga mer – sänka promillenivåer, mer samordning och insatser både i högriskgrupper och bredare åtgärder, säger hon.

Idrottsvåld har hamnat i fokus senare år då medlemmar i vissa supporterklubbars stormat plan, tänt bengaliska eldar eller slagits i samband med matcher. Ett dödsfall inträffade i våras i Helsingborg i samband med en allsvensk match och tidigare justitieminister Beatrice Ask (M) ansåg efteråt att på kort sikt bör alkoholkonsumtionen minska. ”Om folk är nyktrare så slåss de mindre”, sade Ask.

Annonser