Slutet på gangstermål i Södertälje

Högsta domstolen beviljar inte prövningstillstånd för de dömda i fallet med gängmord, utpressning med mer i Södertälje. Därmed står Svea hovrätts dom med flera långa fängelsestraff fast.

Ett gängkrig hade eskalerat till ett mord i december 2009 och ett dubbelmord året därpå, där en av de dödade var fotbollspelare i Assyriska.

Den utpekade gängledaren Bernard Khouri dömdes till livstids fängelse för bland annat anstiftan till tre mord, människorov och utpressning. Men han nekade till att det funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje, än mindre att han skulle varit dess ledare.

18 personer dömdes för inblandning i tingsrätten där målet sedan fick göras om på grund av jäv och blev ett av de dyraste någonsin (208 miljoner kronor).

17 dömdes sedan i hovrätten mellan ett år och livstids fängelse. Alla utom en överklagade, den 18:e dömde personen sköts till döds i ett garage innan målet blev klart. Nu meddelar HD att domstolen inte beviljar prövningstillstånd, rapporterar Radio Stockholm och TV4.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser