”Krävs krafttag av regeringen mot spice”

I fredags kallade folkhälsominister Gabriel Wikström olika myndigheter till möte (men glömde tullen) för att informera sig om läget efter larmen kring nätdrogen spice. Nu ska han fundera vidare på om systemet att klassa nya droger behöver ses över.

– Sverige har en av de snabbaste processerna för klassificering av hälsofarliga varor och narkotika i Europa. Men vi ska ständigt se över våra processer och bli bättre, inte minst i ljuset av den senaste tidens händelser. Därför var detta ett viktigt möte, sade Gabriel Wikström i en kommentar efter mötet.

Gabriel Wikströms på Socialdepartementet. Foto: Drugnews
Gabriel Wikströms på jobbet. Foto: Drugnews

Det är bland annat senaste tidens mediarapportering om hundratals förgiftningsfall och minst fyra misstänkta dödsfall av den fruktade drogen som gjort att ministern kallade till möte på Socialdepartementet.

Där deltog representanter från Folkhälsomyndigheten, Giftinformationscentralen, CAN och polisen. Mötet uppges ha präglats av dialog och informationsutbyte. Diskussion om klassningsförfarande togs upp, men även om användning, attityder och tillgång till droger.

• Drugnews: Vad händer nu?
– Nu åker ministern på en planerad resa till Indien lördag till torsdag och funderar vidare. För tidigt att säga om alternativa klassningar av droger ska övervägas, säger hans pressekreterare Helena Paues.

Få Drugnews talat med under eftermiddagen tror att familjeklassning av liknande drogsorter skulle gå snabbare än nuvarande system. Folkhälsomyndigheten har nyligen föreslagit att 42 substanser ska klassas som narkotika eller hälsofarlig vara, varav 24 syntetiska cannabinoider varav några förekommer i spice.

– Det finns potenta substanser bland dessa som misstänks orsakat aktuella överdoser och förgiftningsfall, säger Anders Persson, farmaceut och utredare av nya substanser på Folkhälsomyndigheten, till Drugnews.

Snart har totalt 84 cannabinoider förbjudits i Sverige, men fler finns i pipeline och ska utredas hos myndigheten. Det finns nog något tusental sorter i teorin, men i praktiken kanske högst 500 till som kan dyka upp framöver när dagens har klassats, tror han. Antalet syntetiska cannabinoider med drogeffekt är alltså inte oändligt.

Det är tre personer som utreder nya droger på myndigheten och sedan föreslår klassning av regeringen. Det tar cirka två månader i genomsnitt, därtill EU:s klartecken och regeringens beslut. Han tog inte upp vid mötet att myndigheten behöver mer resurser i arbetet.

Lars Hansson, med rökmixbeslag.
Lars Hansson, med rökmixbeslag.

Tullen var inte inbjuden till ministerns dialogmöte.
– Mycket konstigt att inte vi inbjöds, det är ju vi som först möter de nya drogerna, säger Lars Hansson, tullverkets nationella narkotikaexpert, till Drugnews.

Spice i färdigblandad form har minskat i tullens beslag, det är istället alltmer ren substans i pulverform som hittas i post- och kurirflödet efter nätbeställningar.
– Beställarna försöker sedan bereda rökmixar själva, vilket är svårt och ökar risken för överdoser och allvarliga biverkningar.

Hansson anser att samhället satsar för lite resurser mot problemet och oroas över att ungas drogattityder blivit mer liberala.
– Vi måste förebygga bättre bland unga – svaret är helt klart inte att legalisera cannabis som vissa säger. Men det tar samtidigt för lång tid att klassa nya substanser. Sverige är inte snabbast på det direkt.

Cecilia Widegren
Cecilia Widegren

En som i veckan i en debattartikel krävt krafttag från regeringen mot spice är Cecilia Widegren, moderat talesperson i riksdagens socialutskott.
– Det är på tiden att statsrådet kallade till möte, han verkar ha gömt sig i narkotikafrågan. Det har ju varit en lavinartad utveckling som ingen kunde förutspå och då är det viktigt att regeringen tar ansvar, knyter ihop säcken och kraftsamlar. Idag finns kunskap i flera myndigheter och lokala organisationer, säger hon.

Hon tycker socialtjänst, polis och tull måste ges verktyg att agera mot tillgången – de känner bättre till individer och nätverk. Men även möta drogliberala attityder i samhället.
– Jag förstår att regeringen först måste lyssna, men sen skyndsamt agera. Det är bråttom nu, i helgen kan det bli ännu fler tragiska fall av spice och andra nätdroger, säger Cecilia Widegren till Drugnews.

Annonser