Nytt misstänkt dödsfall av spice

Ett fjärde misstänkt dödsfall av Spice är ett faktum i landet. Natten till torsdagen hittades en 25-årig man död i sin bostad i skånska Kävlinge. Men klassning dröjer.

Grannar hade larmat polisen som hittade mannen i centrala Kävlinge klockan 03:20 i torsdags natt. Han misstänks ha använt nätdrogen spice före, och ska nu obduceras.

I bostaden hittades även stora mängder av den syntetiska drogen, rapporterar Skånska Dagbladet.
 – Vi tror att han dog av en överdos av spice. Där fanns också rätt så mycket grejor som vi tror är spice och som han skulle sälja vidare. Det var så mycket att det inte var för eget bruk, säger stationschef Magnus Vendler vid polisen i Kävlinge till tidningen.

Polisen misstänker att han tillverkat drogen själv och att han även kan hunnit sålt till andra personer. Till de som vet med sig att de köpt av mannen, så varnar polisen dem för att röka drogen. 25-åringen var känd av polisen sedan tidigare i narkotikaärenden.

Detta är det fjärde misstänkta dödsfallet av den fruktade nätdrogen som under hösten epidemiskt spridit sig i landet.
Över 300 förgiftningsfall har dessutom akut kommit till sjukhus för vård runt landet. I måndags kväll fördes sex ungdomar som rökt drogen till intensivvård i centrala Göteborg, två fick stanna kvar längre. Fyra ynglingar omhändertogs dessutom av polisen, minst en av dem hade drogen på sig.

Drogen spice består av syntetiska cannabinoider i ”rökmixar”, som beställs via nätet, och utan att säkert veta vad de innehåller. För så snart en sort förbjuds, så ändrar tillverkarna någon molekyl och en ny laglig uppstår som kan säljas en tid.

Folkhälsomyndigheten föreslog nyligen regeringen att klassa 24 syntetiska cannabinoider som hälsofarlig vara, en av dessa är den aktuella livsfarliga sorten.

Regeringen vill snabbklassa, men måste invänta EU:s klartecken. Ärendet var inte uppe för beslut vid regeringens torsdagsmöte.
– Vi inväntar ännu svar EU-kommissionen. Men målet är att substanserna ska klassas och förbudet träda i kraft 1 januari, säger Helena Paues, folkhälsominister Gabriel Wikströms pressekreterare, till Drugnews.

Alternativa klassningssystem som familjeklassning, eller klassa preparat med liknande effekter, föreslås av några. Men regeringen fortsätter ännu klassa substans för substans som narkotika eller hälsofarlig vara.

Annonser