New York mildrar syn på cannabis

NEW YORK Personer som framöver påträffas med upp till 25 gram marijuana kommer inte längre att gripas i New York, utan får betala böter och slipper hamna i straffregistret.

Den nya mildare reaktionen på cannabisinnehav presenterades vid en presskonferens med Nwe Yorks nya borgmästare Bill de Blasio (demokrat) tillsammans med stadens polischef Bill Bratton i måndags.

Bill de Blasio. Foto: via Wikipedia
Borgmästare Bill de Blasio. Foto: via Wikipedia

– Alltför många tidigare ostraffade New York-bor har arresterats för mindre mängder marijuanainnehav, sade borgmästare de Blasio, rapporterar AFP.

Ifjol grep stadens polis (NYPD) över 28 000 människor för marijuanainnehav, de flesta av dem svarta och latinamerikaner, enligt New York Times.

Upp till 25 gram marijuana kommer från 19 november, då nya reglerna träder i kraft, inte ses som brott, utan en förseelse, med cirka 100 dollar i böter. De Blasio sa till pressen att åtgärderna ska förhindra att ungdomar hamnar i brottsregister för resten av livet på grund av ”ett misstag”. Hans dotter Chiara avslöjade ifjol i Youtube-film att hon rökt cannabis på college.

Borgmästaren varnade i nästa andetag för att sälja marijuana eller att röka på allmän plats, vilket kommer leda till gripande.
– Gör inga misstag, marijuana är fortfarande illegalt i New York City. Folk som röker marijuana offentligt kommer fortfarande arresteras, sade han.

Nya rättstillämpningen i New York ger säkert bränsle i USA:s heta narkotikadebatt. Förra veckan röstade Alaska och Oregon för att legalisera marijuana och huvudstaden Washington DC för att tillåta eget innehav, (men inte försäljning). Tidigare är drogen tillåten i Colorado och delstaten Washington.

Tema: Cannabis

Frihet eller grön mardröm?

Drogen Cannabis (marijuana & hasch) är på agendan mer än någonsin. Rop på avkriminalisering och legalisering hörs, globala narkotikadebatten är het, ungas attityder är mer tillåtande idag, enligt skolenkäter, och beslagen ökar.
I USA har 16 delstater hittills (mars 2021) legaliserat eller är på väg att tillåta drogen för nöjesbruk och ett 35-tal-tal delstater för ”medicinskt” bruk. Ett industrikomplex (”Big Marijuana”) växer fram som ser en mångmiljardmarknad, och som lärt av tobaksindustrins bakslag. En organiserad normalisering av cannabis i populärkulturen tilltar.

Samtidigt varnar forskning för allt russtarkare (thc-innehåll) cannabis, allvarliga skaderisker, psykisk sårbarhet, hjärnskador och lägre IQ – särskilt för unga vars hjärna är känsligare. /• WHO-rapport 2016 om drogen, översatt till svenska 2019 tillsammans med ett studiematerial (av Länsstyrelsen i Västra Götaland).

Läs mer

Annonser