Tommy Moberg – Årets förebyggare

Socionomen Tommy Moberg, Göteborg, tilldelas Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning, CAN:s pris Årets förebyggare. Han har framgångsrikt föreläst, behandlat och förebyggt användning av anabola steroider och kosttillskott.

Vinnare av olika förebyggareklasser fick ta emot utmärkelserna under konferensen CAN-dagen i torsdags. Det är fjärde året som priser för ANDT-förebyggande arbete delas ut, bl a en Svala-statuett.

Tommy Moberg, prisad
Tommy Moberg, prisad

– Känns helt fantastiskt och otroligt hedrande. Det bekräftar att vi gör bra saker. Och priset lyfter samtidigt upp dopingfrågan på agendan, den har varit i skugga alltför länge, säger en rörd Årets förebyggare Tommy Moberg när Drugnews får tag i honom.

Han är i Dalarna på en föreläsarturné, och träffar elever, unga med idrottsprofil och pedagoger, och kunde inte närvara vid prisceremonin i Stockholm.

Tommy Moberg, 63 år, har sedan 1980-talet arbetat med socialt arbete – först som fältassistent och socialarbetare, varit Bris-ombud, sedan behandlare av missbruk av droger och doping i Göteborg. Senare år som inspiratör och nätverksbyggare om hur förebygga användning av steroider (AAS) och kosttillskott.

Han skriver böcker (nu aktuell med boken ”I huvudet på en steroidanvändare”, om behandling) och föreläser för såväl ungdomar, lärare och gympersonal.

– Jag tror att unga kan göra egna förnuftiga val om de får kunskap och möjlighet att reflektera. Doping är ett lurigt missbruk, är skadligt och berör många, säger han.

Missbruksutredningen uppskattade antalet dopinganvändare till minst 10 000 i Sverige. Moberg menar att det snarare handlar om mellan 50 000 till 100 000 personer. Polisens och tullens beslag har kraftigt ökat.

– Steroider är nog det största injektionsmissbruket, sprider smitta och preparaten leder till somatiska och psykiska problem. Ändå är det stor brist på riktig behandling av doping, finns egentligen bara i Göteborg och Örebro, säger han.

• Vad driver dig?
– Försöka få unga att göra kloka val, säljarna som tjänar pengar behöver balanseras med goda motargument. Idrottsutövare behöver inte kosttillskott och doping, se på Charlotte Kalla. Bra mat och god sömn räcker.

Han anser att samhället ska ta hand om sina medborgare när de får problem, vinst ska inte styra vården. Det är stötande att inte även steroidanvändare kan få hjälp.

Marie Clasgård, Sportfront
Marie Clasgård, Sportfront

Tommy Moberg arbetar även med föreningen Sportfront mot droger, våld och rasism, som fick ett förebyggarpris som årets ideella förening.
– Roligt, dubbelvinst för oss, sa Marie Clasgård till Drugnews efter att hon tagit emot både föreningens och Tommy Mobergs priser.

Hon är tidigare elitidrottare i handboll och lärare som grundat Sportfront och förebygger i Göteborgsområdet. Just nu ser hon rökmixar och energidrycker som stora problem och vill ha åldersgräns för energidrycker.

Andra som prisades vid CAN:s ceremoni:
• projektet Tobaksbarn som drivs av A Non Smoking Generation och Sida. Bedrivs för öka ungas medvetenhet inte bara om rökningens hälsoskador, utan även om miljöaspekter och tobaksodlarna och deras barns levnadsvillkor.

Norrtälje utsågs till årets förebyggande kommun, har tagit fram statistik och lokala handlingsplaner och arbetar målinriktat, även med närpolis och föreningar.

• Lotta Hjalmarsson Österholm, Motala och Robert Åkesson, Stockholm, fick diplom. De var också nominerade till Årets förebyggare.

Glada vinnare från Norrtälje. Sofie Eriksson, Marita Bertilsson, Carola Wiklund.
Glada pristagare från Norrtälje. Sofie Eriksson Ahlholm, Marita Bertilsson, Carola Wiklund.

Annonser