160 unga hittades i spice-razzia

Polisen i Skaraborg fann i en månadsinsats mot spice hela 160 ungdomar som använde narkotika, den yngsta var en 13-årig flicka.

Avsikten med polisrazziorna i Skaraborg veckorna 41 till 44 var att minska tillgången på nätdrogen spice (ofta en syntetisk cannabinoid) och störa drogförsäljning. Tillslag gjordes på resecentrum, skolor och i bostäder i bland annat Lidköping, Mariestad, Töreboda och Skövde.

– Via säljarna kommer ungdomarna i kontakt med för oss kända missbrukare. De bjuds med till lägenheterna för att köpa och röka Spice. Det här är riskfyllda miljöer för ungdomarna, säger kommissarie Fredrik Malm i en kommentar.

Polisen redovisade i torsdags resultatet av insatsen, som föregåtts av tips och spaningar. Totalt upptäcktes 160 ungdomar som misstänks för eget bruk, de flesta är i åldrarna 15-22 år, men även yngre, som en 13-årig flicka påverkad av spice.

Två personer mådde dåligt efter att rökt spice och fördes till sjukhus, men har nu kommit hem. Polisen menar att många unga tror att droger som inte hunnit klassats, är ofarliga att använda. Vilket är jättefel slutsats, enligt polisen.

– Attityden om att den här drogen är ofarlig är det största problemet. Det krävs aktiva insatser från många håll för att komma åt problemet och öka medvetenhet om hur livsfarlig den här drogen är, menar Fredrik Malm.

Förutom de som hittades påverkade, så misstänks 66 för eget innehav av narkotika, 29 för överlåtelse och två för att ha framställt droger. Vid de 47 husrannsakningar som gjordes hittades inte bara spice, utan även cannabis, amfetamin, LSD, ecstasy och narkotikaklassade läkemedel.

På en skola i Lidköping använde polisen narkotikahundar för att leta efter den farliga drogen.
– De är outstanding när det gäller att leta narkotika i stora utrymmen, säger Robert Moosberg, operativ chef polisen Östra Skaraborg, till TT.
Men Sveriges elevkårer är kritiska till att sådana metoder används i preventionssyfte utan tydlig riktad misstanke. Organisationens ordförande Mattias Hallberg jämför med slumpmässiga drogtester, som man också anser riskerar kränka elevers integritet.

Polisen menar dock att huvudsyftet inte varit att sätta dit ungdomar med razziorna, utan att hejda en trend med en farlig drog som kan leda till döden.
Polisen uppmanar föräldrar att vara uppmärksam på förändrade beteende hos sina barn: humörsvängningar, slöhet, okontaktbarhet, ändrat umgänge, men även acetonlukt som kan användas vid framställning av spice.

Annonser