Gotland: nya överdoser av spice

Fler misstänkta spiceförgiftningsfall på Gotland. I onsdags morse fördes en man och en kvinna medvetslösa till sjukhus. Drogen finns nu på de flesta skolor och polisen vill få använda narkotikahundar där.

I en bostad påträffades i onsdags morse två medvetslösa personer – kvinna och man i 25-35-årsåldern – på norra Gotland. Även spice hittades på platsen, enligt polisens hemsida.

Dagen före fick tre personer föras till Visby lasarett och förra veckan över tio personer som akut fördes till sjukhus för vård efter tagit drogen.

Första larmsignalerna om spice kom drygt ett år sedan på ön och nu är situationen ”mycket allvarlig”.

– Drogen finns på Gotlands samtliga högstadie- och gymnasieskolor i varierande omfattning, skriver polisinspektör Conny Johansson på närpolisens facebooksida.

Den fruktade nätdrogen är en syntetisk cannabinoid som kan likna cannabis, men vars innehåll är okänt, oberäknelig och livsfarlig.

Polisen informerar om nätdrogen (”som att spela rysk roulett med sig själv”), situationen på Gotland och hur flera personer som använt spice kommit till sjukvård efter hamnat i livshotande tillstånd. Lärare berättat om elever tagit drogen under skoltid, drabbats av kräkningar och ångest, och kan inte delta i undervisningen.

Nu vill Gotandspolisen även arbeta mer förebyggande i skolor med narkotikahundar för att elevskåp inte ska få användas för förvaring av drogerna. Polisen föreslår även att tobaksförsäljare ifrågasätter när ungdomar som vill handla ”rizzlapapper” (cigarettpapper som används för att rulla spice).

Det har även bildats grupper som informerar unga, föräldrar, skolpersonal och andra som möter ungdomar, hittills har man träffat 800 personer på ön. Polisen uppmanar även föräldrar att föra en aktiv dialog med sina barn och politiker att ta upp problemet med klassning av spice, vars kemiska uppsättning ändras så fort en sort förbjuds.

– Kan vi tillsammans göra detta så har vi kommit en liten bit på vägen med att skydda våra ungdomar från att fastna i ett missbruk av droger, skriver polisinspektör Conny Johansson.

Överdoser med spice-varianter (färdiga rökmixar eller pulver som tillreds och blandas) har ökat epidemiskt under hösten. Akutvården i bland annat Sundsvall, Gävle, Oskarshamn, Västerås och nu Gotland har fått ta hand om medvetslösa personer som tagit drogen.
Ett dödsfall förra veckan i Fagersta då en 22-årig pojke avled misstänks orsakats av spice. I Vindeln i Västerbotten kan vara ett andra dödoffer, en man avled i helgen efter vad som misstänks berott på rökning av drogen, rapporterar Aftonbladet.

• Connor Eckhardt, 19 år, i USA avled efter bara något bloss spice. Hans föräldrar berättar och varnar nu andra i en film (via Youtube).

Annonser