Kristina Sperkova ny IOGT-president

D231-IOGT-IntLogBANGKOK Kristina Sperkova har valts till ny president för världens nykterister i IOGT International. Det är första gången organisationen får en kvinnlig ordförande.

IOGT:s 68:e världskongress i Cha Am i Thailand med över 300 deltagare har nyss avslutats efter en vecka.

Till ny president efter Sven-Olov Carlsson, som lett organisationen i tolv år, blir Kristina Sperkova. Hon är 32 år och kommer från Slovakien, men bor sedan flera år i Sverige och arbetar på IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning.

IOGT International samlar över ett hundra organisationer från hela världen, med över 100 000 enskilda medlemmar.
– Jag är peppad, sade Kristina Sperkova till Drugnews inför sin resa till kongressen. Vi behövs som motkraft till alkoholindustrin och utmana den alkoholnorm som industrin skapat.

• Drugnews: hur känns det nu då när du blivit vald?
– Det känns överväldigande. Jag kände väldigt mycket stöd från organisationerna och från förra styrelsen. Det som är roligast är att hela veckan gick väldigt bra, alla föreläsningar var väldigt givande, utvecklande och inspirerande. Kongressens förhandlingar och beslut visar att vi som organisation vill gå utanför det vanliga och bli en viktig aktör som genom alkoholpolitik, förebyggande arbete och rehabilitering skapar förutsättningar för människors och samhällets utveckling. Jag är väldigt glad och tacksam för atmosfären deltagarna skapade på kongressen och för förtroende den nya styrelsen fått, svarar Kristina Sperkova via mejl.

På kongressen antogs nya program för alkohol- och narkotikapolitik och en arbetsplan för de kommande fyra åren. Ett mål är att stärka organisationens struktur, varumärke och växa med minst 15 nya medlemsorganisationer.

Till ny vice ordförande valdes Pubudu Sumanasekara från Sri Lanka. I styrelsen finns även representanter från Bosnien, Tyskland, Indien, Thailand och Norge. Sverige nämns som möjligt värdland för nästa kongress 2018, rapporterade Accent.

Kristina Sperkova berättar att hon nu redan haft ett första möte med nya styrelsen för IOGT International och avser arbeta vidare med aktionsplanen. I december planerar hon åka till Bryssel och vara med på Eurocares konferens ”Alcohol in All Policies”, ett koncept som även IOGT lanserade i Thailand.

• Läs Drugnews längre intervju med Kristina Sperkova förra veckan.

Annonser