”Ge inte unga alkohol i Halloween”

Numer vet de flesta tonårsföräldrar att de inte kan kontrolla sina barns drickande genom att själv köpa ut och förse dem med alkohol. Men myten finns ännu kvar, konstaterar Folkhälsomyndigheten inför Halloween-firande.

Cirka 2 100 föräldrar med barn i 16-årsåldern fick ta ställning till påståendet: ”Om jag ger min tonåring alkohol att dricka på egen hand, så är jag i alla fall säker på vad han/hon dricker”.

Hela 82 procent ansåg att det stämmer dåligt eller mycket dåligt, medan 13 procent tycker det stämmer bra eller mycket bra, i Folkhälsomyndighetens telefonenkät.

Mer än var tionde tonårsförälder tror alltså att de kan ha kontroll över sina barns drickande genom att köpa ut till dem.

Så gott som alla föräldrar vet idag att det är olagligt att ge alkohol till sin tonåring att dricka på annat ställe. Ändå uppger fem procent av niondeklassarna och 15 procent av elever i gymnasiets årskurs två att de fått alkohol av sina föräldrar senast de drack (enligt CAN:s skolundersökning 2013).

Pi Högberg
Pi Högberg

– Att förse sin tonåring med alkohol i tron att det går att försäkra sig om vad hon eller han dricker ger en falsk trygghet. Forskningen visar att den som får alkohol av sina föräldrar dricker mer än andra även utanför hemmet, säger Pi Högberg, sakkunnig på Folkhälsomyndigheten, i en kommentar.

Andra enkäter visar att en klar majoritet tonåringar som dricker alkohol skulle avstå om de inte fick tag i den från någon de känner. Det spelar alltså roll om föräldrar, kompisar och äldre syskon säger nej till att langa.

På skollov och fester såsom Halloween gör flera unga sin alkoholdebut, även om de inte är tillräckligt gamla.

Vad vuxna gör spelar roll, tipsar Folkhälsomyndigheten:
• Ge inte tonåringen alkohol. De flesta avstår om de inte får alkoholen från någon de känner.
• Tala med barnen om höstlovsplanerna – visa att du bryr dig.
• Gå samma med andra föräldrar och hjälp varandra att ha koll på vad som händer på kvällarna.

Annonser