Ljus tändes för drogernas offer

I Allhelgonaveckan tänds ljus landet runt till minne av narkotikans offer. I onsdags kväll hölls manifestation vid Sergels torg i Stockholm, där unga talade och sjöng.

Marschaller hade tänds i trappan ner till ”Plattan”, ett för varje person som varje år dör av narkotika. Enligt Socialstyrelsen avled ifjol 589 personer med narkotika i kroppen, en rekordhög siffra.

– Idag är jag efter flera år med alkohol och andra droger nykter efter att ha hamnat i koma när jag tog LSD. Jag är glad att vara här, sade Xander Turian som både sjöng egna sånger och ledde minnesstunden.

Han uppväxt i England och är idag musiker (från Our Untold Story) med egna låter på Spotify, såsom Rosy som han spelade vid minnesstunden. Idag är han aktiv i Ungdomens nykterhetsförbund. Så även Elin Wiigh, 13 år, som också spelade gitarr och sjöng.

Olivia Trygg, 25, har i hyllade tv-serien ”Djävulsdansen” berättat om hur det är att växa upp med en far som drack för mycket, han avled för några år sedan.

Hon arbetar nu med föreningen Trygga Barnen att hjälpa andra anhöriga till missbrukare. Hennes budskap är du är inte ensam, det finns hopp, det finns hjälp att få – men tyvärr inte alltid från samhället.
Och droger fortsätter ta liv. Hon berättade vid Sergels torg att en god vän nyligen ringde och berättade att dennes far avlidit av narkotika.

Kim Björck, 21 år, från Unga Kris, talade också.
– Jag är tacksam för att jag inte är ett av de där ljusen. Jag är nykter sedan tre år nu, sa hon och fick applåder.

Hon sade efteråt till Drugnews att hon ogillar argument om att legalisera fler beroendeskapande substanser. ”Om alkohol uppfunnits idag, så hade den inte tillåtits. Varför ska vi då legalisera fler”, undrade hon.

Många deltog vid manifestationen. Andra stannade till, lyssnade ett tag och fortsatte sin färd i höstmörkret.
En tyst minut hölls mot slutet till minnet av de som avlidit och deras närstående.

Ett tjugotal organisationer stod bakom manifestationen i Stockholm. De pekar på alkohol och tobak som vanliga inkörsportar till narkotika, vill se krafttag mot spridning av droger och ökade resurser till förebyggande arbete.

• Det har blivit en tradition att tända ljus för narkotikans offer i Allhelgonveckan. Det var 18:e gången på Sergels torg. Liknande minnesstunder hålls runt hela landet, anordnat av lokala föreningar.

Annonser