Hon kan snart leda världens nykterister

D231-IOGT-IntLogKristina Sperkova är nominerad och ett hett namn till att bli ny president för IOGT International som samlar över ett hundra tusen nykterister i världen. ”Jag är peppad”, säger hon till Drugnews.

Det är svenska IOGT-NTO och Active – sobriety, friendship and peace som har nominerat henne inför kongressen i Thailand 26-31 oktober då ny ordförande ska väljas.

– Kristina är en otroligt kompetent person med stor erfarenhet och nätverk i hela världen. Och det kan vara på tiden att den anrika organisationen får sin första kvinnliga ordförande, sade Andrine Winther, vice ordförande i IOGT-NTO när organisationen nominerade Sperkova.

Kristina Sperkova, 32 år, föddes i Tjeckoslovakien, växte upp i Slovakien nära Bratislava efter delningen. Hon fick sin första kontakt med nykterhetsrörelsen 1999.
– Det var på ett ungdomsläger i Slovakien som Active ordnade, det var mest en slump att gick dit. Där fick jag nya perspektiv om solidaritet och alkoholkulturen och började reflektera.

– Jag hade tidigare aldrig druckit alkohol – jag ägnade mycket tid åt idrott och teater och alkohol förekom inte hemma i familjen, berättar hon för Drugnews.

Hon gick med i Active och var senare med och grundade slovakiska nykterhets- och ungdomsorganisationen NOM. Hon fördjupade engagemanget och blev volontär för Active och flyttade till Sverige och blev så småningom organiationens generalsekreterare.

Samtidigt slutförde hon studierna i psykologi i Slovakien och tog masterexamen med inriktning socialpsykologi. Hon jämförde genderfrågor mellan länderna och skrev senare en sammanfattning av forskningsläget om alkohol och könsroller.

Hon bor idag i Stockholm, arbetar idag på IOGT-NTO-rörelsens internationella avdelning och har varit vice ordförande i IOGT International i åtta år.

Sven-Olov Carlsson, hittills ordförande
Sven-Olov Carlsson, avgående ordförande

• Och nu kan du bli den som efterträder Sven-Olov Carlsson som världspresident?
– Vi får se, valberedningen presenterar förslaget först under kongressen. Men det känns stort och jag är peppad!

IOGT International har 116 medlemsorganisationer med över 100 000 enskilda medlemmar runt världen.
– Mycket bra arbete pågår, Men jag vill involvera medlemsorganisationerna mer, öka transparens, få med dem mer på banan, då kan vi bli starkare och visionen växa på gräsrotsnivå, säger hon.

Alkoholreklam är en fråga som det finns växande stöd för att förbjuda. WHO har antagit en rekommenderande alkoholstrategi för att minska alkoholskador. Men det dröjer nog innan internationellt ramavtal om alkohol antas liknande det bindande om tobak, bedömer Sperkova.

– Vi har ett momentum i världen. Alkoholindustrin söker nya marknader, bland annat i fattiga länder. Samtidigt är det fler som ser alkoholrelaterade problemen och vill göra något. Vi behövs som motkraft till alkoholindustrin och utmana den alkoholnorm som industrin skapat, säger Kristina Sperkova.

I slutet av nästa vecka väljer IOGT International ny president, då vet vi om det blir en kvinna för första gången.

Annonser