Brottsdömda läkare kvar i vården

Minst 53 läkare och psykologer har dömts för allvarliga brott – som rattfylleri, narkotikabrott och sex- och våldsbrott– utan att tillsynsmyndigheten meddelats. De har därmed kunnat behålla sina legitimationer.

Domstolar ska meddela vissa brottsdomar om sjukvårdspersonal vidare till tillsynsmyndigheten Inspektionen för vård och omsorg (IVO) för att gå vidare och utreda deras lämplighet i sina yrken.

Men det slarvas det med. Minst 53 läkare och psykologer som begått allvarliga brott har SR Ekot i samarbete med en P1-dokumentär hittat där domarna inte skickats vidare.

Där finns en barnläkare som dömts för barnmisshandel, flera läkare som dömts för grovt rattfylleri (en upptäcktes på väg hem från jobbet), några för narkotikabrott och en psykolog som dömts för 20 brott vid fyra olika tillfällen, utan att IVO fått kännedom.

En professor i Stockholm som arbetat som överläkare och kirurg har dömts för grovtrattfylleri tre gånger och för våldtäkt mot barn. Men tillsynsmyndigheterna har inget fått veta.

Att en person får fortsätta att verka som läkare efter ett sådant brott är häpnadsväckande. Det är inte så systemet är tänkt att fungera. Det är ingen som kan hysa förtroende för en sådan person, säger Aud Sjökvist, ordförande för Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, till SR.
Hsan är den myndighet som kan återkalla legitimationer inom sjukvården.

Sjukvårdspersonal upptäckts ibland påverkade även på arbetsplatsen. En AT-läkare i Kronobergs landsting får nu en skriftlig varning för andra gången efter att varit alkoholpåverkad på arbetstid, rapporterar Smålandsnytt.

• Reportaget ”Den legitimerade brottslingen” sänds på söndag kl 15 i SR P1.

Annonser