Nu skriver de ”medberoende-bibel”

UPPDATERAD | I tisdags kväll sändes sista avsnittet av Djävulsdansen i SVT – hyllat program om hur det är att leva nära missbruk. ”Nu skriver vi på en handbok för att peppa andra att ta sig ur ett medberoende”, säger programledarna Sanna Lundell och Ann Söderlund till Drugnews.

Det har varit flera tunga berättelser i serien som sett av över en miljon tittare.
I tredje och sista avsnittet berättar en kvinna i Djursholm om hur hennes man valde alkoholen före familjen och sedan söp ihjäl sig.

– Helst hade vi velat göra tre program till, kanske även om sex- och spelmissbruk, men så blir det inte. Det ansågs inte passa formatet, säger Ann Söderlund.

I tisdags kväll chattade de med tittarna efter programmet.
– Vi har fått så stort gensvar, tusentals mejl och brev. Programmet har träffat i hjärtat hos många. Frågan om missbruk och medberoende har lyfts. Det verkar finnas en tid före och efter Djävulsdansen, säger hon.

Drugnews möter dem i samband med en konferens i Uppsala om medberoende och anhöriga till missbrukare. I pausen kommer många fram och vill prata, ta en bild och tackar dem.

Sanna och Ann har båda egna erfarenheter av att leva med beroendepersoner, i Sannas fall pappa musikern Ulf Lundell och särbon skådisen Mikael Persbrandt. Kvinnorna har stöttat och väglett varandra. Men den som hoppats få se en kändissåpa blir nog besviken.
De intervjuar andra i programmet och vill lyfta fram människor omkring missbrukarna  – barn, syskon och kärlekspartners. Och visa på den brist på professionellt stöd som saknas.

– När jag sökte hjälp hos husläkaren, så skrev hon ut antidepressiva tabletter och rekommenderade mig att börja jogga. Hon förstod inte beroendeproblem alls, berättar hon.

De gick senare i terapi och lärde sig att sätta gränser och förstå att partnern hade en sjukdom, ett kemiskt beroende. De hade levt som ”kaospiloter” för att släta över, hålla masken, försöka se ljust på tillvaron, visst finns varma minnen också.
Anhöriga måste också få egen tid och stöd att bearbeta sin och barnens situation. Inte bara vara till lags.

Nu efter tv-serien går de vidare och avslöjar att de skriver på en bok med samma titel, Djävulsdansen, som ska komma ut till våren.
– En slags självhjälpsbok – en medberoendebibel – om egna och andras erfarenheter, med både fakta, tips och tala till hjärtat. Vi vill peppa andra och ta av sig offerkoftan, säger de.

De har lyft på locket till något som många inte orkat se förut. Skuld och skam måste vädras bort i ljuset.
– För problemet är stort – det finns här runt landet och i hela världen, säger Sanna Lundell.

Efter sista avsnittet sänts och det stora emottagandet av tittarna öppnar nu producenten för en eventuell fortsättning. ”Inget är bestämt ännu på svt, så vi får se… Men eftersom gensvaret varit så stort så är det inte omöjligt”, skriver producenten Ann-Linn Guillou.

• SVT-serien Djävulsdansen sändes tisdag kl 21, går även se via SVT-play.

Annonser