Missbrukare får öl för att städa

ESSEN Missbrukare i tyska Essen erbjuds städa stadens gator för låg lön och tre flaskor öl per arbetspass. Det kontroversiella socialprojektet startar 1 oktober.

Sex personer har hittills anmält sig att delta i projekt ”Pick Up”, men initiativtagarna hoppas få med fler alkoholister och narkomaner.

Deltagarna är tänkt ska städa gatorna i ett förfallet område kring Willy Brandt-torget vid tågstationen i Essen. Deras betalning blir 1:25 euro i timmen, varm mat och tre öl efter jobbskiftet. Även rulltobak ska erbjudas rökare.

Socialarbetare och beroendeexperter ska noga följa projektet och även se till att narkomaner inte är alltför påverkade.

Tyska projektet som har ett försök i Amsterdam som förebild har dock mött reaktioner, skriver TT och tyska Die Welt. En förening som hjälper hemlösa finner det ”inhumant” att utnyttja alkoholister som billig arbetskraft och ge dem öl. En socialpolitisk talesman för SPD menar att bara pengar – utan alkohol – borde kunna fungera som incitament i projektet.

De ansvariga menar att syftet är att locka in grova missburkare till samhället igen och vill ge projektet en chans.
– Projektdeltagarna är människor som behöver ha en daglig struktur bara för att kunna komma tillbaka på fötterna igen, säger projektkoordinatorn Oliver Balgar till tidningen Bild.

Tema: VÅRDEN

MISSBRUKSVÅRD…

… en rättighet? Privat eller offentlig? Kommun eller region? Risken stor för sköra samsjukliga personer bollas runt mellan institutioner som inte tar ansvaret. Ett huvudmannaskap för beroende- och psykiatrin utreds, och tillsynen av barn- och ungdomspsykiatrin ska stärkas. Men en översyn av svenska narkotikapolitiken och ta fram underlag för en nollvision mot narkotikadödsfall och fokusera mer på behandling och prevention, som riksdagen uppmanat regeringen att göra, har våren 2021 ännu inte påbörjats.

Läs mer

Annonser