Alla Gävlebor drogtestas i helgen

I helgen ska alla invånare i Gävle kollektivt drogtestas genom att prover tas på avloppsvattnet.

– Under tolv timmar tar vi prover på avloppsvattnet för att mäta halterna av cannabis, amfetamin och kokain, säger Johnny Gustavsson, drogsamordnare vid kommunens Narkotikakommission, till Gävle Dagblad.

Det blir sjunde gången sedan 2012 som gävlebornas urin mäts på det sättet och analyseras av speciallab. Det är ett komplement till den ökade satsning mot droger som bedrivs.

Cannabis är den vanligaste illegala drogen framgår av tidigare tester. Cirka 29 doser på tusen invånare, vilket enligt polisen motsvarar mellan 35 och 40 kilo cannabis per år i Gävle. För amfetamin ligger det cirka sex per tusen invånare.

En siffra som stack ut vid mätningen under juldagen ifjol var kokain. Plötsligt noterades 24 doser per tusen invånare, jämfört med cirka två per tusen tidigare.

– Vi tror att det berodde på att många personer som vanligtvis bor i storstäder var på besök i Gävle och hade tagit med sig drogen, säger Johnny Gustavsson till tidningen.

Ett problem som ökat i landet är missbruk av fruktade syntetiska nätdrogen Spice, men det är ännu oklart om det går urskilja ur helgens provet i Gävle.

Annonser