USA:s justitieminister avgår

WASHINGTON USA:s justitieminister Eric Holder meddelar på torsdagen att han ska avgå, men är beredd att var kvar tills president Obama hittar en ersättare.

Holder har varit justitieminister sedan februari 2009 och är den förste afroamerikanen på posten. Han är en av tre ministrar i Obamas ursprungliga regering som finns kvar.

Men han ska senare på torsdagen vid en presskonferens meddela sin avgång, uppger en tjänsteman i Vita huset, rapporterar Associated Press.

63-årige Holder har enligt AP diskuterat sin avgång flera gånger senaste månaderna med presidenten. Han hade tidigare arbetat som domare och åklagare innan han tillträdde som justitieminister.

Han har arbetat med flera svåra frågor under sin tid, bland annat skiljaktigheter hur fängslade misstänkta terrorister skulle hanteras. Han har ifrågasatts för att inte ta itu med ökad vapensmuggling vid mexikanska gränsen och hålla banker ansvariga för ekonomiska krisen.

Holder har även kritiserats för att inte federalt ingripa mot ökad ”medicinsk marijuana”-handel, legalisering av marijuana i två delstater och vill sänka straffen för vissa narkotikabrott, som Holder menar särskilt drabbar minoritetsgrupper.

Han har försökt främja rösträtt och rättsliga förmåner för samkönade par.

• Eric Holder väntas meddela sin avgång senare 25 september, enligt AP och F0x News:

Annonser