SVT bjuder upp till Djävulsdansen

”Djävulsdansen” är en ny SVT-dokumentärserie som startade i tisdags. Om missbruk och framför allt om medberoende. Programledarna Ann Söderlund och Sanna Lundell har båda egna erfarenheter av att leva nära missbrukare.

En miljon svenskar har idag någon form av beroendeproblem, exempelvis av alkohol eller narkotika, och ännu fler anhöriga lever och lider i det tysta vid sidan av. Problemen kan följa i generationer. Äntligen ställs de medberoende i centrum i en tv-serie.

Sanna, dotter till musikern Ulf Lundell och särbo med skådespelaren Mikael Persbrandt, och journalistkollegan Ann mötte varandra när de båda var i kris och blev nära vänner.

– Vi har båda vuxit upp i familjer med pappor som druckit för mycket och under åren varit i relationer med män som missbrukat. Det kändes som att Sanna hade levt mitt liv och jag hennes, säger Ann Söderlund inför premiären.

Nu låter de anhöriga runt missbrukare träda fram och berätta sin historia. Både kända och okända berättar om ett dolt folkhälsoproblem. Om skillnad på medkänsla och medberoende, svårighet med tillit, sätta gränser, veta vad man klarar och inte klarar, vara överslätande för att försöka klara sig och barnen.

Djävulsdansen sänds i tre delar i SVT1 (tisdagar kl 21) med start 23 september och i SVT Play.

• Aftonbladet har också dragit igång ett tema om ämnet, #medberoende.
Beroendeprofessor Fred Nyberg: ”Barn som växer upp i ett beroendehem har större risk att själva utveckla beroende. Dessutom för flickor är risken större att de gifter sig med en person med beroende”, säger han.

AB-intervju med Sanna Lundell. Ann Söderlunds krönika om att vara medberoende och länkar var medberoende kan få stöd. Här elva tecken på medberoende och länkar till stödkontakter.

Annonser