Trots ökad heroinlangning och relaterade dödsfall i centrala Stockholm, så har antalet narkotikapoliser halverats. I somras fanns ingen alls i tjänst.
Sedan 2006 har dödsfallen av heroinöverdoser fördubblats i Stockholm. Särskilt senare år då nya ligor kraftigt sänkt priset för att locka nya kunder kring Sergels torg och Kungsträdgården.
Men samtidigt som dödsfallen ökat, så har antalet narkotikapoliser minskat. För åtta år sedan fanns ungefär 38 narkotikapoliser i tjänst i Stockholms innerstad, idag är de bara 19, enligt uppgifter som SVT ABC tagit del av.
– Vi jobbar på ett modernare sätt. Vi använder inte bara narkotikapoliser. Vi använder andra poliser som också är duktiga, säger Richard Johansson, biträdande chef på Citypolisen, till SVT.
Men han håller samtidigt med om att för att spana på langargängen i centrala Stockholm så behövs även specialutbildad narkotikapolis. Ibland är spanarna få och hinner inte ingripa trots att handeln pågår, och langarna hinner försvinna iväg. I juli månad var ingen narkotikapolis alls i tjänst i City. Det var då som en 20-årig man köpte sitt sista heroin och senare hittades död, pappan fick identifiera honom.
– Min son får jag ju aldrig tillbaks. Jag har en gravplats att gå till och det gör jag tre gånger om dagen. Men vad jag känner, det är att det enda jag kan se är att man förhindrar distributionen av narkotikan. Istället för att kosta 150 kronor, en sådan här boll, ska den kosta 1500 kronor. Då har inte ungdomarna råd att köpa, säger pappan Arne till SVT.
En annan som förlorade sitt barn i drogmissbruk är Lena Larsson. Hennes dotter Kersti avled 15 år ung för drygt tre decennier sedan efter att injicerat heroin.
Lena engagerade sig i kampen mot narkotikan och har medverkat i media, vid årliga ljusmanifestationer på Sergels torg, bor i Järfälla och är idag förbundsordförande i Anhöriga mot droger.
– Drogerna fortsätter florera. Ifjol och hittills i år har vi haft rekordmånga hjälpsökande föräldrar och andra anhöriga till unga vuxna, säger Lena Larsson till Drugnews.
Hon vill se fler -inte färre – utbildade narkotikapoliser som kan möta drogproblem, som vet hur de ska leta, spana och agera. Hon tycker det är trist att höra om utvecklingen i Stockholm, men har hört att narkotikapoliser dras in även på andra platser i landet.
• Vad säger du om att heroinet finns kvar och tillgängligheten ökat i centrala Stockholm?
– Det är sorgligt att det fortsätter kräva dödsoffer. Men vi får inte ge upp, folk måste förstå hur allvarligt narkotikaproblemet är och att det även behövs fler narkotikapoliser, säger Lena Larsson.