Livstidsdom står fast för gängledare

Svea hovrätt fastställer livstidsdomen mot en 33-årig gängledare i Södertälje. I det uppmärksammade målet döms flera andra män till långa fängelsestraff.

Den utpekade gängledaren Bernard Khouri döms bland annat för anstiftan till tre mord, människorov och utpressning.

Han förnekade att det funnits ett kriminellt nätverk i Södertälje och att han skulle varit dess ledare. Men hovrätten delar tingsrättens bedömning om att ”det har funnits ett nätverk i Södertälje som har ägnat sig åt kriminell verksamhet med bl.a. illegalt spel, indrivningsverksamhet med våldsinslag och utpressning” och att han ”också varit den som faktiskt lett nätverket och att de flesta av de tilltalade har ingått i nätverket med olika uppgifter och på olika nivåer”, skriver hovrätten.

En medhjälpare till morden döms till tolv års fängelse och 14 andra tilltalade får fängelse från ett till åtta år, en annan döms till sluten ungdomsvård. Fyra av de dömda blir kvar i häkte till dess straffen börjar avtjänas. På några punkter har hovrätten skärpt domarna.

Målet är ett av de mest omfattande brottsmålen i landet och handlar om en infekterad tvist mellan två gäng i Södertälje om bl a kriminella marknader. Den eskalerade sommaren 2009 då en man mördades och året därpå då två bröder dödades, (en av dem var fotbollsspelare i Assyriska).

Processen har varit mycket utdragen och dyr. Hela rättegången i tingsrätten fick tas om sedan en nämndeman ansågs varit jävig, (var ledamot i polisnämnden i Södertälje och följdes av en debatt om hela nämndemannasystemet). Och 18 män överklagade senare sina domar, men bara 17 av dem har nu fått dem. En av dem hittades i höstas ihjälskjuten i ett garage i Södertälje.

Åklagaren Björn Frithiof är nöjd med domen, men säger till SVT att det varit en tung lång process – för målsägande som fått leva med fallet länge och måste återberätta trauman gång på gång. Risken är även att vittnesmål blir sämre ju äldre de blir. Åklagaren anser det behövs översyn och en förenkling av stora rättsprocessen i stora mål och att misstänkta tidigt bör få ge sin berättelse för att den inte ska ändras efterhand.

Tema: GÄNGEN

Grov organiserad brottslighet
ibland kallad maffia

har ökat både i Sverige och utomlands. Kriminella lokala nätverk etableras ofta i socioekonomiskt utsatta bostadsområden och invånarna drabbas. Enligt polisens bedömning 2021 så fanns det 61 utsatta områden, varav 19 särskilt utsatta, i Sverige. Insatser görs för att de ska bli tryggare och tas bort från listan.

Våld, dödliga skjutningar och sprängningar har fortsatt öka mellan gängen, vittnen vill/vågar inte berätta. Cannabis är viktig inkomstkälla för nätverken.

Maffialiknande nätverk profiterar på narkotikahandel, utpressning, andra brott, ibland även laglig verksamhet (t.ex i Italien). Pengar tvättas ofta via banksystem.

Läs mer

Annonser